Visszatérnének a fix radarok, automatizálnák a gyorshajtók büntetését

2022. november 4. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz év után ismét megjelenhetnek az álló sebességmérők az országutakon és autópályákon, Románia ugyanis a helyreállítási terv keretében 35 millió eurót kap ezek beszerzésére.

Az ország cserében vállalja, hogy 2030-ig 50 százalékkal szorítja vissza a halálos és súlyos sérülésekkel járó balesetek számát, adta hírül a Marosvásárhelyi Rádió. Románia az első helyen áll az európai uniós tagországok között az ilyen balesetek számát illetően. 2021-ben közel 5000 közúti baleset történt az országban, 3800-an megsérültek és 1779-en meghaltak, emlékeztet a Digi24.ro.

A fix radarokat 2012-ben törvénytelenné nyilvánították, ezért leszerelték a romániai közutakról.

Az elmúlt időszakban voltak fix sebességmérők a hazai közutakon, ám 2012-ben törvénytelenné nyilvánították ezeket, ezért leszerelték a készülékeket. Az új törvényt 2022 decemberéig kellene elfogadni, az úgynevezett e-SIGUR rendszernek pedig legtöbb két év múlva működnie kellene.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!