A szexuális irányultságról írt volna szakdolgozatot, megkérték, hogy ne provokáljon

2022. november 2. – 14:07

frissítve

A szexuális irányultságról írt volna szakdolgozatot, megkérték, hogy ne provokáljon
Fotó: Márkos Tamás / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A MozaiQ Egyesület kérdőíves felmérésére válaszoló LMBTIQ-közösséghez tartozó romániai egyetemisták egyharmadának van legalább egy olyan tanára, aki gyakran tesz homofób kijelentéseket.

A jelentés a MozaiQ Egyesület romániai egyetemi közeget célzó Campus Pride projektjének keretében készült, amelynek célja befogadó és biztonságos légkört teremteni akadémiai körökben a szexuális kisebbségek tagjainak.

A jelentés egyik része az a kérdőív, amit elsősorban a Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron 2021 októberében az LMBTIQ-közösséghez tartozó egyetemi hallgatók számára létrehozott központok látogatói töltöttek ki, illetve azok, akik a közösségi oldalakon találkoztak vele. Összesen 44 magán vagy állami egyetem hallgatóit sikerült elérni. 350 LMBTIQ személy részéről érkezett teljes válasz, az átlagéletkoruk 22 év és 13 városból származnak.

Amint a jelentésben is leszögezik, a MozaiQ Egyesület tisztában van az országos felmérés korlátaival a kérdőív terjesztésének esetleges módja miatt. Mint hangsúlyozzák, nehéz megbecsülni, hogy Romániában mekkora az LMBTIQ-közösség az egyetemi hallgatók körében.

A válaszadók közül 18-an jelezték azt, hogy diszkrimináció érte őket egy tanár vagy az egyetem más alkalmazottja részéről, de mindössze egy akadt, aki ezt írásban jelezte a vezetőségnek, és azt az egy esetet sem vizsgálták ki.

A kérdőívet kitöltők 33,42 százaléka állította azt, hogy legalább egy tanáruk rendszeresen tesz homofób vagy transzfób kijelentéseket. Közülük csak egy személy jelentette ezt az intézmény etikai bizottságánál, kielégítő eredmény nélkül.

A transznemű válaszadók 81,13 százaléka úgy véli, jellemzőbb az, hogy identitásukat a tanárok és az egyetemi alkalmazottak nem tartják tiszteletben.

A Campus Pride jelentés néhány részletet is közöl a válaszadók vallomásaiból. „Biztonságban érzem magam valamennyire, mert a kinézetem alapján az emberek nem tudnak a nemi orientációmról. De ha látszana vagy tudnának róla, akkor nem érezném magam teljesen biztonságban, mert tudom, hogy vannak homofób kollégáim és tanáraim. Bár előadásokon nem találkoztam homofób véleményekkel, megkértek, hogy változtassam meg a szakdolgozati témámat, ami a szexuális irányultságról szólt, hogy ne provokáljam a bizottság tagjait” – mondta a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának egyik hallgatója.

A Campus Pride projekt keretében 2021 októberében Bukarestben, Temesváron és Kolozsváron nyílt három LMBTIQ központba eddig mintegy 250 fiatal jár rendszeresen támogató beszélgetésekre, köztük egyetemisták és középiskolások is, számolt be nemrég a Școala9.ro oktatási portál. Mint kiemelték, a kolozsvári központ jelenleg forrásokat keres ahhoz, hogy a következő évben is működhessen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!