Sorozásról szóló álhír terjed a Facebookon

2022. november 1. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy legalább 34, Romániából kezelt Facebook-oldalból álló hálózaton keresztül terjed egy álhír: eszerint mozgósítás zajlik Romániában, amelynek során több ezer személy kap behívót. A hamis információt október 11-én reggel 2-25 másodperces eltéréssel osztotta meg mind a 34 oldal.

A Facebookos hálózatot Codruța Simina és Ovidiu Mihalcea tényfeltáró riporterek leplezték le, a félretájékoztatásról a Misreport című hírlevelükben közöltek részleteket. Mint írják, a több mint 10 millió követővel, ismeretlen tulajdonossal rendelkező oldalak látszólag a diaszpórában élő románoknak szólnak, ezeken hagyományos receptek, népi gyógyászati módszerek és giccses illusztrációk keverednek riadalomkeltésre alkalmas, félrevezető információkkal.

A 34 oldal akciója egyébként kimeríti a nem hiteles viselkedés tényállását, amelyet, legalábbis elméletben, büntet a Facebook.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!