Munkahelyi visszaélés áldozata lehetett a dési rendőr, aki szolgálati fegyverével lőtte meg magát

2022. november 1. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel elhunyt az a dési rendőr, aki egy nappal korábban meglőtte magát a szolgálati fegyverével, írja az Adevărul. Korábbi főnöke ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt indított eljárást a DNA.

A 39 éves férfit hétfőn súlyos sérülésekkel szállították kórházba Désen, később a kolozsvári katonai kórházba vitték át, de az életét nem sikerült megmenteni.

Az ügyben a Kolozs megyei ügyészség nyomoz. A Pro Tv úgy tudja, belső vizsgálat is indult a Kolozs megyei rendőrségnél.

Cosmin Andreica, az Europol rendőrszakszervezet elnöke korábban a Pro TV-nek azt nyilatkozta, hogy értesülései szerint az elhunyt rendőrt sorozatosan megfélemlítette, sértegette, becsmérelte a főnöke, a dési rendőrség vezetője, Marton Elek, aki ellen nemrég a korrupcióellenes ügyészség (DNA) visszaélésszerű magatartás miatt indított vizsgálatot. A rendőrfőnök állítólag többször arra utasította beosztottját, hogy fiktív túlórákat könyveljen el számára, majd miután ezt megtagadta, bosszúból fegyelmi eljárást indított ellene. Egyelőre hivatalosan senki sem erősítette meg, hogy a rendőr öngyilkosságának köze volt főnöke magatartásához.

A DNA október 20-i közleménye szerint, amelyet a dej24.ro portál is közölt, bűnvádi eljárás indult Mircea Ion Rus rendőrfőbiztos, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság volt parancsnoka és Marton Elek dési rendőr-főkapitány ellen hivatali visszaélés, illetve Daniel Sorin Graur rendőrfőbiztos, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság helyettes parancsnoka, valamint Ioana Paula Bob rendőrfőbiztos, a megyei rendőrség humánerőforrás-osztályának vezetője ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanúja miatt.

A korrupcióellenes ügyészek szerint Mircea Ion Rus 2021 májusa és júniusa között a törvény megszegésével harmadszor is kinevezte Marton Eleket a dési rendőrség élére, továbbá Marton Elek 2022 júniusa és szeptembere között többször azt kérte telefonon a közvetlen beosztottjától, hogy szombaton és vasárnap túlórákat vezessen be számára a nyilvántartásba, miközben nem jelent meg a munkahelyén, így jogtalanul kapott szabadnapokat vagy juttatásokat. Marton Eleket azzal is vádolják, hogy 2020 augusztusa és 2022 szeptembere között sértegette a dési rendőrség munkatársait.

Figyelem: a cikk tartalma öngyilkossági gondolatokkal küszködő személyek számára felkavaró lehet. Szeretnénk őket biztosítani, hogy nincsenek egyedül, és anonim módon segítséget kérhetnek a Hallgatlak – Erdélyi Telefonos- és Internetes Lelkisegély-szolgálat szakképzett munkatársaitól, akik elérhetőek naponta 8-24 óra között a 0754 800 808 telefonszámon, és a [email protected] e-mail címen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!