Megoldódhat Kolozsvár szemétproblémája? Befejezték végre az integrált hulladékkezelő központot

2022. november 1. – 17:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átvehette Kolozs Megye Tanácsa az integrált hulladékgazdálkodási központ (CMID) eddig még építés alatt álló két műszaki részét is, amelyhez a válogatóüzem és a mechanikai-biológiai kezelőállomás tartozik – közölte kedden a megyei tanács.

A közleményben Alin Tișe megyei elnök kifejti: történelmi pillanatról van szó, mert az immár teljes egészében elkészült üzemmel megoldódhat a megye évek óta tartó hulladékszállítási problémája.

„Egy rendkívül összetett projekt utolsó szakaszát is sikeresen megoldottuk, mostanra a hulladékgyűjtés és a feldolgozás teljes folyamatára lehetőség van. Gyakorlatilag a két állomás üzembe helyezésével korszerűbbé és sokkal környezetbarátabbá válik a hulladékgyűjtés, a szállítás, a feldolgozás és tárolás. A Kolozs Megyei Tanács ezzel minden kötelezettségének eleget tett, már csak a CMID üzemeltetőjének, és a hulladékot begyűjtő és elszállító cégnek a szoros felügyelete van hátra” – fogalmazott az elöljáró.

A teljes üzem a következő elemekből áll: válogató csarnok, az ideiglenes bálatároló és finomító csarnok, a hulladékfogadó és a mechanikai kezelő csarnok, a komposztáló platform, a tűzoltó víztartályok, a csurgalékvíztározó, az ivóvíz tartály, a szennyvíztisztító telep, az ivóvíz szivattyútelep, a csapadékvíz-gyűjtő tartály, ezek mellett adták át most a fentebb is említett két állomást. A munkálatok értéke eddig meghaladta a 116 millió lejt.

Az integrált hulladékgyűjtő egyes részét még 2020-ban, a szükségállapotot kihasználva léptette működésbe a megyei tanács, csakhogy alig pár napos működés után kénytelenek voltak leállítani, miután a Környezetvédelmi Őrség arra hívta fel a tanács figyelmét, hogy működtetése illegálisnak számít a környezetvédelmi engedély nélkül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!