Megoldódhat Kolozsvár szemétproblémája? Befejezték végre az integrált hulladékkezelő központot

2022. november 1. – 17:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átvehette Kolozs Megye Tanácsa az integrált hulladékgazdálkodási központ (CMID) eddig még építés alatt álló két műszaki részét is, amelyhez a válogatóüzem és a mechanikai-biológiai kezelőállomás tartozik – közölte kedden a megyei tanács.

A közleményben Alin Tișe megyei elnök kifejti: történelmi pillanatról van szó, mert az immár teljes egészében elkészült üzemmel megoldódhat a megye évek óta tartó hulladékszállítási problémája.

„Egy rendkívül összetett projekt utolsó szakaszát is sikeresen megoldottuk, mostanra a hulladékgyűjtés és a feldolgozás teljes folyamatára lehetőség van. Gyakorlatilag a két állomás üzembe helyezésével korszerűbbé és sokkal környezetbarátabbá válik a hulladékgyűjtés, a szállítás, a feldolgozás és tárolás. A Kolozs Megyei Tanács ezzel minden kötelezettségének eleget tett, már csak a CMID üzemeltetőjének, és a hulladékot begyűjtő és elszállító cégnek a szoros felügyelete van hátra” – fogalmazott az elöljáró.

A teljes üzem a következő elemekből áll: válogató csarnok, az ideiglenes bálatároló és finomító csarnok, a hulladékfogadó és a mechanikai kezelő csarnok, a komposztáló platform, a tűzoltó víztartályok, a csurgalékvíztározó, az ivóvíz tartály, a szennyvíztisztító telep, az ivóvíz szivattyútelep, a csapadékvíz-gyűjtő tartály, ezek mellett adták át most a fentebb is említett két állomást. A munkálatok értéke eddig meghaladta a 116 millió lejt.

Az integrált hulladékgyűjtő egyes részét még 2020-ban, a szükségállapotot kihasználva léptette működésbe a megyei tanács, csakhogy alig pár napos működés után kénytelenek voltak leállítani, miután a Környezetvédelmi Őrség arra hívta fel a tanács figyelmét, hogy működtetése illegálisnak számít a környezetvédelmi engedély nélkül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!