Iohannis: szükség van arra, hogy a nők hangja erős legyen a politikában

2022. november 1. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

Fel kell gyorsítani azokat az intézkedéseket, amelyek megkönnyítik, hogy nők foglalhassanak el vezető pozíciókat – jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden egy női esélyegyenlőségről és női törvényhozókról szóló konferencián az Agerpres szerint.

A romániai női törvényhozók és a nemek közötti egyenlőség mint országos célkitűzés című nemzetközi konferencia a román államelnöki hivatal védnöksége alatt zajlik, és részt vett rajta a Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu is, aki hivatalos látogatásra érkezett Romániába. A rendezvényen Iohannis kifejtette, fel kell gyorsítani azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik a nők kulcspozícióba jutását minden területen, „de főként a politikában”.

Iohannis kifejtette, a nőknek nemcsak a családon belül, hanem az üzleti életben, a szabadfoglalkozások terén, valamint az egyesületi és politikai életben is fontos szerepük van, és ez nagyobb támogatást igényel a társadalom részéről. Egy társadalom ugyanis jobban fejlődik, ha a nőknek és férfiaknak egyformán jut lehetőségekből és feladatokból, egyformán osztoznak családi és szakmai felelősségeiken.

„Egy érett és befogadó demokráciában szükség van arra, hogy a nők gyakorolhassák politikai jogaikat és a legmagasabb szinten képviseltethessék magukat, hogy a politikai döntések meghozatalakor erős legyen a hangjuk”

– szögezte le az államfő.

Hozzátette, a nők jelenléte a parlamentben és a helyi önkormányzatokban nagyobb jog- és érdekvédelmet biztosít számukra, az utóbbi években azonban sajnos nem történt előrelépés ezen a téren, ami elbátortalaníthatja azokat a nőket, akik közéleti szerepet vállalnának. „Alapvető fontosságú, hogy minden nőnek lehetősége legyen korlátok és akadályok nélkül megválasztani a karrierjét” – jelentette ki Iohannis.

Arra is rámutatott, hogy a férfiakhoz képest Romániában jelentősen alacsonyabb a nők jelenléte a vezetői pozíciókban, ezért az állami intézmények és politikai pártok feladata, hogy magasabb döntéshozatali pozíciók elfoglalására bátorítsák a nőket.

Iohannis kifejtette, a nemek közti egyenlőtlenség egyik legsúlyosabb következménye a nők elleni erőszak, amelynek visszaszorításában nagy szerepe lehet az oktatásnak.

„Az oktatás mellett szükségünk van olyan jogszabályokra, amelyek közelebb visznek minket a nemek közötti egyenlőséghez a társadalom minden területén, amelyek védik és előmozdítják a nőkben rejlő rendkívüli lehetőségeket. Ugyanakkor mindannyiunk részvételére szükség van a diszkrimináció, a nemi sztereotípiák, a nőgyűlölő magatartás és az előítéletek elleni küzdelemben is”

– mondta az államfő.

Iohannis ugyanakkor elismeréssel szólt az ukrajnai nőkről, akik az országuk elleni háború kezdete óta rendkívüli bátorságról és erőről tettek tanúbizonyságot.

A 2020-as parlamenti választásokon a megválasztott szenátorok 18,38 százaléka, a megválasztott képviselőknek pedig 18.18 százaléka nő, derül ki a nők és férfiak esélyegyenlőségét felügyelő országos ügynökség adatai szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!