Iohannis: szükség van arra, hogy a nők hangja erős legyen a politikában

2022. november 1. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

Fel kell gyorsítani azokat az intézkedéseket, amelyek megkönnyítik, hogy nők foglalhassanak el vezető pozíciókat – jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden egy női esélyegyenlőségről és női törvényhozókról szóló konferencián az Agerpres szerint.

A romániai női törvényhozók és a nemek közötti egyenlőség mint országos célkitűzés című nemzetközi konferencia a román államelnöki hivatal védnöksége alatt zajlik, és részt vett rajta a Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu is, aki hivatalos látogatásra érkezett Romániába. A rendezvényen Iohannis kifejtette, fel kell gyorsítani azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik a nők kulcspozícióba jutását minden területen, „de főként a politikában”.

Iohannis kifejtette, a nőknek nemcsak a családon belül, hanem az üzleti életben, a szabadfoglalkozások terén, valamint az egyesületi és politikai életben is fontos szerepük van, és ez nagyobb támogatást igényel a társadalom részéről. Egy társadalom ugyanis jobban fejlődik, ha a nőknek és férfiaknak egyformán jut lehetőségekből és feladatokból, egyformán osztoznak családi és szakmai felelősségeiken.

„Egy érett és befogadó demokráciában szükség van arra, hogy a nők gyakorolhassák politikai jogaikat és a legmagasabb szinten képviseltethessék magukat, hogy a politikai döntések meghozatalakor erős legyen a hangjuk”

– szögezte le az államfő.

Hozzátette, a nők jelenléte a parlamentben és a helyi önkormányzatokban nagyobb jog- és érdekvédelmet biztosít számukra, az utóbbi években azonban sajnos nem történt előrelépés ezen a téren, ami elbátortalaníthatja azokat a nőket, akik közéleti szerepet vállalnának. „Alapvető fontosságú, hogy minden nőnek lehetősége legyen korlátok és akadályok nélkül megválasztani a karrierjét” – jelentette ki Iohannis.

Arra is rámutatott, hogy a férfiakhoz képest Romániában jelentősen alacsonyabb a nők jelenléte a vezetői pozíciókban, ezért az állami intézmények és politikai pártok feladata, hogy magasabb döntéshozatali pozíciók elfoglalására bátorítsák a nőket.

Iohannis kifejtette, a nemek közti egyenlőtlenség egyik legsúlyosabb következménye a nők elleni erőszak, amelynek visszaszorításában nagy szerepe lehet az oktatásnak.

„Az oktatás mellett szükségünk van olyan jogszabályokra, amelyek közelebb visznek minket a nemek közötti egyenlőséghez a társadalom minden területén, amelyek védik és előmozdítják a nőkben rejlő rendkívüli lehetőségeket. Ugyanakkor mindannyiunk részvételére szükség van a diszkrimináció, a nemi sztereotípiák, a nőgyűlölő magatartás és az előítéletek elleni küzdelemben is”

– mondta az államfő.

Iohannis ugyanakkor elismeréssel szólt az ukrajnai nőkről, akik az országuk elleni háború kezdete óta rendkívüli bátorságról és erőről tettek tanúbizonyságot.

A 2020-as parlamenti választásokon a megválasztott szenátorok 18,38 százaléka, a megválasztott képviselőknek pedig 18.18 százaléka nő, derül ki a nők és férfiak esélyegyenlőségét felügyelő országos ügynökség adatai szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!