A moldovai energiaválságról beszélt Maia Sandu és Klaus Iohannis

2022. november 1. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Moldovai Köztársaság elnökét, Maia Sandut fogadta kedden a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis. A két elnök a Moldovának az energiaválság leküzdésére nyújtott jelentős romániai támogatásról beszélt, írja az Agerpres az Államelnöki Hivatal közleménye alapján.

A kommüniké kiemeli, hogy a találkozóra egy összetett regionális kontextusban került sor, amelyet egyrészt az Ukrajna elleni orosz agresszió gazdasági, társadalmi és humanitárius hatásainak állandósulása, másrészt a Moldovai Köztársaság európai integrációja felé tett jelentős előrelépés jellemez, miután az ország elnyerte a tagjelölt állam státuszt.

Maia Sandu köszönetet mondott Romániának a moldovai polgárok villamosenergia-, földgáz-, fűtőolaj- és tűzifaellátásának megkönnyítése érdekében hozott gyors intézkedésekért. Ismertette továbbá a chişinăui hatóságok által a földgázellátás biztosítására tett sürgősségi lépéseket, és kérte Románia további támogatását.

Klaus Iohannis elnök támogatását fejezte ki a chişinăui hatóságoknak a moldovai energiarendszer reformjára irányuló erőfeszítései iránt, amelyek összhangban vannak az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségekkel.

A román államfő ugyanakkor elismerően nyilatkozott arról, hogy a kétoldalú áruforgalom 41 százalékkal növekedett az idei év első felében a 2021-es év azonos időszakához képest.

Kiemelte továbbá a Románia által a Moldovai Köztársaság támogatására tett erőfeszítéseket, emlékeztetve, Franciaországgal és Németországgal közösen létrehozták a Moldovai Köztársaság támogatását célzó platformot is – olvasható a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!