A moldovai energiaválságról beszélt Maia Sandu és Klaus Iohannis

2022. november 1. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Moldovai Köztársaság elnökét, Maia Sandut fogadta kedden a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis. A két elnök a Moldovának az energiaválság leküzdésére nyújtott jelentős romániai támogatásról beszélt, írja az Agerpres az Államelnöki Hivatal közleménye alapján.

A kommüniké kiemeli, hogy a találkozóra egy összetett regionális kontextusban került sor, amelyet egyrészt az Ukrajna elleni orosz agresszió gazdasági, társadalmi és humanitárius hatásainak állandósulása, másrészt a Moldovai Köztársaság európai integrációja felé tett jelentős előrelépés jellemez, miután az ország elnyerte a tagjelölt állam státuszt.

Maia Sandu köszönetet mondott Romániának a moldovai polgárok villamosenergia-, földgáz-, fűtőolaj- és tűzifaellátásának megkönnyítése érdekében hozott gyors intézkedésekért. Ismertette továbbá a chişinăui hatóságok által a földgázellátás biztosítására tett sürgősségi lépéseket, és kérte Románia további támogatását.

Klaus Iohannis elnök támogatását fejezte ki a chişinăui hatóságoknak a moldovai energiarendszer reformjára irányuló erőfeszítései iránt, amelyek összhangban vannak az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségekkel.

A román államfő ugyanakkor elismerően nyilatkozott arról, hogy a kétoldalú áruforgalom 41 százalékkal növekedett az idei év első felében a 2021-es év azonos időszakához képest.

Kiemelte továbbá a Románia által a Moldovai Köztársaság támogatására tett erőfeszítéseket, emlékeztetve, Franciaországgal és Németországgal közösen létrehozták a Moldovai Köztársaság támogatását célzó platformot is – olvasható a közleményben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!