Felavatták a Bolyai Farkas Gimnázium és a Református Kollégium közös, felújított épületegyüttesét

2022. október 31. – 16:06

frissítve

Felavatták a Bolyai Farkas Gimnázium és a Református Kollégium közös, felújított épületegyüttesét
Megújult a Bolyai Farkas Gimnázium és a Marosvásárhelyi Református Kollégium közös épülete – Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

Másolás

Vágólapra másolva

Marosvásárhelyen hétfőn felavatták a Bolyai Farkas Gimnázium és a Marosvásárhelyi Református Kollégium közös, magyar állami támogatással felújított épületegyüttesét, amelyben majdnem kétezer diák tanul, írta az MTI.

Négy és fél év alatt mintegy nyolcmillió eurós beruházással sikerült teljesen felújítani a két iskolának otthont adó teljes épületegyüttest. Kicserélték a nyílászárókat, a villanyhálózatot, a vízvezetékeket, korszerűsítették a fűtési rendszert. Emellett új tantermeket is kialakítottak, és valamennyi tanterembe új bútorzat, okostábla, kivetítő került.

A szecessziós főépület 1908–1909-ben készült el, a mintegy 300 iskolaépületet tervező Baumgartner Sándor tervei alapján, kivitelezője a korszak népszerű helyi építési vállalkozója, Csiszár Lajos volt.

Az avatóünnepséget október 31-re, a reformáció ünnepére időzítették. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az ünnepségen kifejtette, hogy a két intézmény olyan, mint az egymással versengő testvérpár, akik ösztönzik egymást a jobb teljesítményre. Hozzátette: a két intézmény diákjai ezután Erdély talán legmodernebb iskolájában tanulhatnak. Kató Béla erdélyi református püspök azt hangoztatta: ha Istent ismerő, Istenben bízó diákok hagyják el Marosvásárhely híres iskolájának padjait, van esély arra, hogy az előttük járókhoz hasonlóan ők is a világhírnév felé röpüljenek.

A kollégium felújítását ünneplő gyülekezetet Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben köszöntötte, aki azt írta, hogy „eljött az öröm és a hálaadás ideje, a tetemes mennyiségű munka és a hosszú éveken át tartó küzdelem meghozta gyümölcsét: a Marosvásárhelyi Református Kollégium ismét régi fényében ragyog”. Azt is hozzátette, hogy az Erdélyben épülő, illetve megújuló református óvodák és iskolák a magyar megmaradás mentsvárai.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!