Felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek egy aradi férfit, aki haza akart vinni egy elgázolt szarvast

2022. október 30. – 17:05

Felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek egy aradi férfit, aki haza akart vinni egy elgázolt szarvast
Szarvascsorda – Fotó: Daniel Karmann/DPA via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év és egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és egy 5000 lejes bírság kifizetésére kötelezte a temesvári fellebbviteli bíróság azt az aradi férfit, aki véletlenül elgázolt egy szarvast, majd a védett állat tetemét megpróbálta hazavinni az autójában, írja az Adevarul.ro.

Az eset még 2019-ben történt: a férfi egy földúton hajtott, amikor egy szarvascsorda vágott be az autója elé. Nem tudta elkerülni az ütközést, aminek következtében az egyik szarvas elpusztult. A férfi beemelte a tetemet az autójába, és elindult hazafelé, azt azonban nem tudta, hogy a jelenetnek szemtanúja volt egy vadász is, aki követte és értesítette a rendőrséget.

Mikor a férfi észrevette, hogy követik, menekülőre fogta és ijedtében az árokba hajtott. A rendőrök már csak az üres autót találték meg, valamivel távolabb pedig a szarvastetemet, ágak alá rejtve. A járműben azonosították az állat nyomait.

A férfi később azt vallotta, hogy a rendőrségre akarta vinni a tetemet, ugyanis nem ez volt az első alkalom, hogy vadak okoztak kárt az autójában, és hogy azért menekült el, mert megijedt a vadásztól.

Az alapfokú ítélet egyébként még sokkal szigorúbb volt: a férfit kötelezték volna, hogy fizesse ki a védett állat ellenértékét, azaz 12 ezer eurót, és elkobozták volna az autóját is. Másodfokon enyhült az ítélet, az indoklás szerint azért, mert nem orvvadászatról volt szó, csupán lopásról.