Felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek egy aradi férfit, aki haza akart vinni egy elgázolt szarvast

2022. október 30. – 18:05

Felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek egy aradi férfit, aki haza akart vinni egy elgázolt szarvast
Szarvascsorda – Fotó: Daniel Karmann/DPA via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év és egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és egy 5000 lejes bírság kifizetésére kötelezte a temesvári fellebbviteli bíróság azt az aradi férfit, aki véletlenül elgázolt egy szarvast, majd a védett állat tetemét megpróbálta hazavinni az autójában, írja az Adevarul.ro.

Az eset még 2019-ben történt: a férfi egy földúton hajtott, amikor egy szarvascsorda vágott be az autója elé. Nem tudta elkerülni az ütközést, aminek következtében az egyik szarvas elpusztult. A férfi beemelte a tetemet az autójába, és elindult hazafelé, azt azonban nem tudta, hogy a jelenetnek szemtanúja volt egy vadász is, aki követte és értesítette a rendőrséget.

Mikor a férfi észrevette, hogy követik, menekülőre fogta és ijedtében az árokba hajtott. A rendőrök már csak az üres autót találték meg, valamivel távolabb pedig a szarvastetemet, ágak alá rejtve. A járműben azonosították az állat nyomait.

A férfi később azt vallotta, hogy a rendőrségre akarta vinni a tetemet, ugyanis nem ez volt az első alkalom, hogy vadak okoztak kárt az autójában, és hogy azért menekült el, mert megijedt a vadásztól.

Az alapfokú ítélet egyébként még sokkal szigorúbb volt: a férfit kötelezték volna, hogy fizesse ki a védett állat ellenértékét, azaz 12 ezer eurót, és elkobozták volna az autóját is. Másodfokon enyhült az ítélet, az indoklás szerint azért, mert nem orvvadászatról volt szó, csupán lopásról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!