Egészségügyi miniszter: egyetlen ország sem készülhet fel tökéletesen egy sok áldozatot szedő tűzesetre

2022. október 30. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hét évben történt előrelépés a súlyos égési sérültek ellátását illetően Romániában, ha nem is tökéletes a helyzet, mondta a News.ro portálnak Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a Colectiv-tűzvész évfordulóján.

Bár konkrét számokat nem mondott, Rafila majdnem 30-ra becsüli az ilyen páciensek kezelésére alkalmas kórházi ágyak számát és közel 300-ra az olyan ágyakét, ahol a kevésbé súlyos eseteket el lehet látni. A miniszter azt ígérte, hogy a kapacitást növelni fogják – Erdélyben például Marosvásárhelyen épül égési sérültekkel foglalkozó központ és Temesváron növelik az ágyak számát –, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem csak felszerelés, hanem szakképzett orvosi személyzet kérdése is.

Mivel bizonyos helyzetekben elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés, „hamarosan” véglegesítenek és aláírnak egy memorandumot a belga hatóságokkal az égési sérültek kezeléséről, amelynek célja, hogy gördülékenyebbé tegye a páciensek külföldi kezelését szükség esetén, mondta a szaktárca vezetője.

„Egyetlen ország sem készülhet fel tökéletesen, mert nem lehet előre megjósolni egy tűzeset áldozatainak számát. Néhány tíz esettek mondjuk még megbírkózol, de ha nagyon sok sérült van, az meghaladja a helyi lehetőségeket és meg kell szervezni, hogy más országokba szállítsák őket” – jelentette ki Rafila.

A kórházi fertőzések valós problémát jelentenek, ismerte el a tárcavezető, de hozzátette, hogy nem csak Romániában, hanem máshol is. Mint mondta, a cél az, hogy minden romániai kórház rendelkezzen olyan laboratóriummal, ahol ezeket gyorsan azonosítani tudják, illetve hogy az azonosított eseteket jelentsék is a hatóságoknak. Jelenleg ugyanis a nozokomiális fertőzések hivatalosan csak a betegek egy százalékát érintik Romániában, míg az európai átlag 7 százalék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!