Románia sehol nem tart a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben, emiatt sorra veszíti el a pereket

2022. október 28. – 10:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia nagy lépéseket tett a diszkrimináció felszámolása terén, de sehol nem tart még a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben – jelentette ki egy csütörtöki bukaresti konferencián Haller István, amelyről az Agerpres számolt be.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) tagja ezt azzal magyarázta, hogy a gyűlölet-bűncselekmények a nyomozóhatóságok számára is ismeretlen terepet jelentenek. „Nem értenek bizonyos jelenségeket, és olyan intézményektől kérnek szakvéleményt, amelyek nem jogosultak szakvélemény megfogalmazására” – magyarázta. Haller szerint emiatt Románia sorra veszít el pereket az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A Jogi Forrásközpont (CRJ) igazgatója, Georgiana Iorgulescu szerint Romániában pontos nyilvántartás sincs a gyűlölet-bűncselekményekről a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok adatbázisaiban. Ezt a jogász a hatóságok nemtörődömségével magyarázta. „Mindannyian ugyanannak az előítéletnek a foglyai vagyunk, ami szerint jól tette, hogy megverte. Ezért nem vizsgálják ki ezeket az eseteket” – jelentette ki.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!