Románia sehol nem tart a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben, emiatt sorra veszíti el a pereket

2022. október 28. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia nagy lépéseket tett a diszkrimináció felszámolása terén, de sehol nem tart még a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben – jelentette ki egy csütörtöki bukaresti konferencián Haller István, amelyről az Agerpres számolt be.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) tagja ezt azzal magyarázta, hogy a gyűlölet-bűncselekmények a nyomozóhatóságok számára is ismeretlen terepet jelentenek. „Nem értenek bizonyos jelenségeket, és olyan intézményektől kérnek szakvéleményt, amelyek nem jogosultak szakvélemény megfogalmazására” – magyarázta. Haller szerint emiatt Románia sorra veszít el pereket az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A Jogi Forrásközpont (CRJ) igazgatója, Georgiana Iorgulescu szerint Romániában pontos nyilvántartás sincs a gyűlölet-bűncselekményekről a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok adatbázisaiban. Ezt a jogász a hatóságok nemtörődömségével magyarázta. „Mindannyian ugyanannak az előítéletnek a foglyai vagyunk, ami szerint jól tette, hogy megverte. Ezért nem vizsgálják ki ezeket az eseteket” – jelentette ki.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!