Hamarosan költöznie kell a kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Klinikai Intézetnek, de még nincs épület, ahol tovább működhetne

2022. október 27. – 19:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Klinikai Intézet már jó ideje olyan körülmények között működik a Mikó (Clinicilor) és Victror Babeş utcák kereszteződésénél található épületben, amelyek már rég nem felelnek meg a hatályos jogszabályok által kitűzött feltételeknek, például tűzvédelmi engedéllyel sem rendelkezik. Bár az egészségügyi minisztérium szeptember elején elrendelte az intézet költözését, még semmi előrehaladás nem történt az ügyben – írja az Adevărul.

Igaz a határidő legkésőbb 2024 végét jelöli meg, az egészségügyi minisztériumnál csak vonogatják a vállukat, amikor erről kérdeznek – írják a lap újságírói. Az ügyben több kérdést is küldtek Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kabinetjébe, a válaszokból pedig kiderül: maga az épület a minisztérium hatásköre alá tartozik, de a helyi önkormányzatok segítségét kérték: a polgármesteri hivatal, megyei tanács és a prefektus közbenjárását abban, hogy keressenek megfelelő helyet a kórház működésének biztosítására.

Az újságírók egyelőre a polgármesteri hivatal munkatársait érték el, akik azt közölték, hogy nem rendelkeznek olyan épülettel, amelyben továbbra működhetne az intézet.

Az épület hiánya azért is problémás, mert az intézet számára mentőövnek számító kolozsvári transzplantációs kórház ugyan rajta van a PNRR-s támogatásokért sorban álló 49 kórház listáján, a rendelkezésre álló keretből pedig „minimum” 25 intézménynek tudnak megfelelő összeget biztosítani. Mivel még a követelményi rendszer módszertanát sem dolgozták ki azzal kapcsolatban, hogy mely kórházi projekteket választják ki a finanszírozási programba, ezért igen valószínűtlen, hogy 2024 végéig felépülne az új kórház, ahol esetleg helyet kaphatna az urológiai intézet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!