Törölte az ügyészség a vádakat a Ponta-Blair ügyben

2022. október 27. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Vádemelés nélkül lezárta csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a Ponta-Blair néven ismert bűnvádi dossziét – számolt be a fejleményekről csütörtökön az Agerpres, Victor Ponta volt miniszterelnök Facebook-bejegyzése alapján.

„Örülök, hogy Romániában ennyi év után még mindig lehet igazságot tenni. Persze Portocală és a főnökei, akik odatették, köszönik, jól vannak; és nyilván senki sem adja vissza nekem az elmúlt 6 évet; és senki sem fog bocsánatot kérni azok közül, akik szidalmaztak az ügy miatt” – írta bejegyzésében Ponta.

A ploieşti-i DNA ügyésze, a Portocală néven is ismert Mircea Negulescu vezette az ügyet, őt pedig 2020 decemberében bíróság elé állították, mert az igazságügyi szereplők bűncselekményeit kivizsgáló ügyészség szerint több esetben – köztük a Ponta-Blair-ügyben – megfélemlítéssel vagy vádalkuval próbálta hamis tanúzásra rávenni az általa vizsgált korrupciós ügyek szereplőit.

A Ponta-Blair korrupciós ügy még 2016-ban indult, Sebastian Ghiţă képviselő indított eljárást Victor Ponta ellen pénzmosás, illetve befolyással való visszaélés és pénzmosásban valló bűnrészesség gyanújával.

A DNA szerint 2012 márciusában Victor Ponta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként egy 220 ezer eurós adományért cserébe befutó parlamenti helyet ígért a PSD jelöltlistáján egy üzletembernek. Az ügyészség akkori közlése szerint ebből a pénzből törlesztette a PSD egyik alapítványa Tony Blair volt brit kormányfő tiszteletdíját, aki részt vett 2012 márciusában egy bukaresti konferencián. A DNA úgy értékelte, hogy a 2012 tavaszán még ellenzékben levő Ponta jogosulatlan választási előnyre tett szert nemzetközi hírű személyiség társaságában mutatkozva.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!