Törölte az ügyészség a vádakat a Ponta-Blair ügyben

2022. október 27. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Vádemelés nélkül lezárta csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a Ponta-Blair néven ismert bűnvádi dossziét – számolt be a fejleményekről csütörtökön az Agerpres, Victor Ponta volt miniszterelnök Facebook-bejegyzése alapján.

„Örülök, hogy Romániában ennyi év után még mindig lehet igazságot tenni. Persze Portocală és a főnökei, akik odatették, köszönik, jól vannak; és nyilván senki sem adja vissza nekem az elmúlt 6 évet; és senki sem fog bocsánatot kérni azok közül, akik szidalmaztak az ügy miatt” – írta bejegyzésében Ponta.

A ploieşti-i DNA ügyésze, a Portocală néven is ismert Mircea Negulescu vezette az ügyet, őt pedig 2020 decemberében bíróság elé állították, mert az igazságügyi szereplők bűncselekményeit kivizsgáló ügyészség szerint több esetben – köztük a Ponta-Blair-ügyben – megfélemlítéssel vagy vádalkuval próbálta hamis tanúzásra rávenni az általa vizsgált korrupciós ügyek szereplőit.

A Ponta-Blair korrupciós ügy még 2016-ban indult, Sebastian Ghiţă képviselő indított eljárást Victor Ponta ellen pénzmosás, illetve befolyással való visszaélés és pénzmosásban valló bűnrészesség gyanújával.

A DNA szerint 2012 márciusában Victor Ponta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként egy 220 ezer eurós adományért cserébe befutó parlamenti helyet ígért a PSD jelöltlistáján egy üzletembernek. Az ügyészség akkori közlése szerint ebből a pénzből törlesztette a PSD egyik alapítványa Tony Blair volt brit kormányfő tiszteletdíját, aki részt vett 2012 márciusában egy bukaresti konferencián. A DNA úgy értékelte, hogy a 2012 tavaszán még ellenzékben levő Ponta jogosulatlan választási előnyre tett szert nemzetközi hírű személyiség társaságában mutatkozva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!