Alexandru Rafila: Romániában naponta öt ember hal meg kórházi fertőzések következtében

2022. október 26. – 11:04

Alexandru Rafila: Romániában naponta öt ember hal meg kórházi fertőzések következtében
Alexandru Rafila – Fotó: a kormány Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elkészült a miniszterelnök által kért jelentés a kórházi (nozokomiális) fertőzések hazai mértékéről. A szaktárca vezetője kiemelte: ezeknek a fertőzéseknek a bejelentését inkább ösztönözni kellene, mert az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések felszámolása sehol a világon nem lehetséges, és az elhallgatásuk csak tovább ront a helyzeten.

Közlése szerint Romániában jelenleg a kórházi elhalálozások 1 százalékát jelentik le úgy, mint nozokomiális fertőzések következményét, miközben az európai átlag 7 százalék. Ez az arány nálunk is növekvő tendenciát mutat: 0,2%-ról emelkedett fel 1%-ra. Uniós szinten évente 37 ezren halnak meg kórházi fertőzések miatt, és ennek legalább a háromszorosa azoknak az elhalálozásoknak a száma, amelyek részben ezeknek a fertőzéseknek tulajdoníthatók, mivel a pácienseknek gyakran sok más nagyon súlyos betegségük is volt emellett. Rafila úgy véli, hogy lakosságarányosan a romániai esetek száma valósan évi 1700 körüli kellene legyen, ha minden esetet jelentenének. A becslések szerint jelenleg az országban naponta öt személy veszti életét kórházi fertőzések miatt – tette hozzá.

A miniszter úgy véli, el kellene döntenünk, hogy mit akarunk valójában: megismerni az igazságot vagy a demagógia modelljét követni?

Hiába követeli bárki is a fertőzések felszámolását, ha ez nem lehetséges, jelentette ki. Ugyanakkor azon az állásponton van, hogy ő személy szerint szívesebben menne egy olyan kórházba kezelésre, amelyik nyíltan beszámol az ilyen típusú fertőzések valós mértékéről, mint ahol állítólag egyáltalán nincsenek esetek.

Rafila szerint természetesen minden áron csökkenteni kell a fertőzések számát, de úgy látja, hogy Románia különösen nehéz helyzetben van a multirezisztens baktériumok előfordulása szempontjából, mégpedig azért, mert nálunk nagyon sok antibiotikumot használnak: az EU-n belül az első helyen állunk a használt antibiotikumok mennyisége szempontjából.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!