Ukrán rohammentősöket képeznének ki Romániában

2022. október 25. – 17:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia ukrán rohammentősöket képez ki a NATO segítségnyújtási programjának keretein belül, jelentette be egy sajtóközleményében a kormány.

Románia a NATO-n belül programként megállapodást kötött az ukrán rohammentősök kiképzéséről, amely magában foglalja a háború idején alkalmazott taktikai beavatkozásokat is. A projekt becsült értéke 450 ezer euró, az összeg NATO-s alapokból biztosított, Románia pedig ingyenesen biztosítja a képzést a marosvásárhelyi és nagyváradi SMURD központokban.

A NATO katasztrófa-elhárítási koordinációs központja (EADRCC) a román állammal közösen Ukrajna nemzetközi segítségkérésére válaszolt ezzel, amellyel a háborúban álló ország a vészhelyzeti egészségügyi rendszerét kívánta javítani. A projekt keretében várhatóan 197 ukrán mentőst képeznek ki Romániában, áll még a közleményben.

Nicolae Ciucă kormányfő úgy nyilatkozott a programról, hogy a kiképzés kiterjed majd az összes kategóriába tartozó rohammentősökre, így azokra is, akiknek a frontvonal mögött, az orosz légicsapások által sújtott régiókban kell segédkezniük és azokra is, akiknek közvetlenül a frontvonalban kell beavatkozniuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!