Ukrán rohammentősöket képeznének ki Romániában

2022. október 25. – 17:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia ukrán rohammentősöket képez ki a NATO segítségnyújtási programjának keretein belül, jelentette be egy sajtóközleményében a kormány.

Románia a NATO-n belül programként megállapodást kötött az ukrán rohammentősök kiképzéséről, amely magában foglalja a háború idején alkalmazott taktikai beavatkozásokat is. A projekt becsült értéke 450 ezer euró, az összeg NATO-s alapokból biztosított, Románia pedig ingyenesen biztosítja a képzést a marosvásárhelyi és nagyváradi SMURD központokban.

A NATO katasztrófa-elhárítási koordinációs központja (EADRCC) a román állammal közösen Ukrajna nemzetközi segítségkérésére válaszolt ezzel, amellyel a háborúban álló ország a vészhelyzeti egészségügyi rendszerét kívánta javítani. A projekt keretében várhatóan 197 ukrán mentőst képeznek ki Romániában, áll még a közleményben.

Nicolae Ciucă kormányfő úgy nyilatkozott a programról, hogy a kiképzés kiterjed majd az összes kategóriába tartozó rohammentősökre, így azokra is, akiknek a frontvonal mögött, az orosz légicsapások által sújtott régiókban kell segédkezniük és azokra is, akiknek közvetlenül a frontvonalban kell beavatkozniuk.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!