Tíz évre szóló együttműködési megállapodást írt alá az egészségügyi minisztérium és az ortodox egyház

2022. október 25. – 20:28

frissítve

Tíz évre szóló együttműködési megállapodást írt alá az egészségügyi minisztérium és az ortodox egyház
Az aláíró felek – Fotó: basilica.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Dániel pátriárka egyházi vezető az Egészségügyi Minisztérium és az Ortodox Patriarchátus közötti, tíz évre szóló együttműködési megállapodást írt alá kedden. Az egyezmény részeként a minisztériumban létrejön egy vallási segítségnyújtásért felelős új pozíció is – számolt be a G4media.

A megállapodás tulajdonképpen a minisztérium alárendeltségébe tartozó egészségügyi intézményekben történő keresztény-ortodox hitsegítő tevékenységek végzésére vonatkozik, valamint szabályozza a két intézmény együttműködését a szociális és vallási valamint az integrált orvosi segítségnyújtás terén. Korábban 1995 és 2008 között már létezett egy hasonló dokumentum.

A megállapodás kitér például a kórházban tevékenykedő papok küldetésére és feladataira, akik kérésre a betegek mellett az egészségügyi intézmények dolgozóinak is lelki támogatást nyújthatnak. Jelenleg 250 ortodox pap lát el hasonló feladatokat a kórházakban és egyéb intézményekben.

A protkollumban a felek többek között arról is megegyeztek, hogy kölcsönösen népszerűsíteni fogják:

  • az egészséges életmódot az egészségügyi nevelés és a hitoktatás révén;
  • az egészségre ártalmas termékek fogyasztásának kerülését: pl. cigaretta, alkohol, kábítószer, káros élelmiszerek és italok;
  • a családok nevelése és támogatása a gyermekeknek a családban és a társadalomban betöltött nagyon fontos szerepének tudatosítása érdekében;
  • az egészségügyi alapellátáshoz való hozzáférés javítását azáltal, hogy tudatosítják az orvosi konzultáció fontosságát már a betegség első tüneteitől kezdődően, illetve a rendszeres prevenciós ellenőrzéseken való részvétel hasznosságát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!