A második világháború után először vezényelték Európába az egyik elit amerikai hadosztályt, akik „bármikor átléphetik Ukrajna határát”

2022. október 23. – 11:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok hadseregének 101. légi szállítású hadosztályát közel 80 év után vezényelték újra Európába, miután az ukrán-orosz háború miatt „rendkívül” feszültté vált a helyzet Oroszország és a NATO szövetséges tagállamai között. Az amerikai CBS News riportjából derült ki, hogy az alakulat Romániában gyakorlatozik a román hadsereggel együtt és „bármikor készen állnak arra, hogy átlépjék Ukrajna határát”.

A Vijjogó Sasok becenevet viselő hadosztálynak nagy szerepe volt a normandiai partraszállásban is, majd 1954 után az amerikai hadsereg egyik legelitebb és azóta is aktív katonai alakulataként lettek ismertek.

A CBS News újságírói a hadosztály parancsnok-helyettesével, John Lubas dandártábornokkal egy Black Hawk helikopteren utaztak mintegy öt kilométerre a román-ukrán határtól, a katonák itt üzentek arról, hogy készen állnak megvédeni a NATO területének minden egyes részét.

A riportból kiderül az is, hogy a hadosztály katonái éles hadgyakorlatokon vettek részt, ahol az „orosz hadsereg ellen harcoló ukránok harcait rekonstruálják”.

Amerika tehát egyértelmű üzenetet küldött Oroszországnak, de a NATO-szövetségesek megnyugtatására is. „Az amerikai csapatok ittléte azt jelenti számomra, mintha a szövetséges hatalmak már azelőtt Normandiába kerültek volna (a II. világháborúban), hogy az »ellenség« ott lett volna” – nyilatkozta az amerikaiaknak Lulian Berdila román dandártábornok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!