Egészségügyi minisztérium: Kolozsváron egy koraszülött csecsemő halt meg kórházi fertőzés miatt

2022. október 20. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsváron az elmúlt hetekben egyetlen, kórházi fertőzéssel összefüggésbe hozható haláleset történt – közölte szerda este az egészségügyi minisztérium.

Az Agerpres által idézett közlemény előzménye, hogy az aznapi kormányülésen Nicolae Ciucă arra kérte az egészségügyi tárca képviselőit, hogy jövő hétig készítsenek helyzetjelentést a romániai kórházi fertőzésekről. A miniszterelnök a kérését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban a Maros Megyei Klinikai Kórház öt betege kórházi fertőzés miatt halt meg, és a gyanú szerint ez vezetett négy kolozsvári újszülött halálához is.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a kolozsvári kórházi fertőzést egy többszörös egészségügyi problémákkal küzdő koraszülött csecsemőnél mutatták ki. A Kolozs Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház újszülött osztályán ápolták gyermek a Serattia marcescens baktériummal fertőződött meg.

A minisztérium szerint más kórházi fertőzéses esetet nem jegyeztek Kolozsváron. 'Nincs információ négy halálesetről, ahogyan az a sajtóban tévesen megjelent' – szögezte le az egészségügyi tárca.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!