Temesváron uniós finanszírozással építik ki a Forradalom Útvonalát

2022. október 18. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Temesváron uniós finanszírozással építik ki a Forradalom Útvonalát – közölte az MTI Dominic Fritz polgármester bejelentése alapján. Az elöljáró közölte: a város számára jelképértékű projekthez a helyreállítási alapból nyert 4,5 millió eurós finanszírozást az önkormányzat. Az erre vonatkozó szerződést hétfőn írta alá Bukarestben Ruben Latcau alpolgármester.

„Az érzelmek, a skandálások, a tüntető tömeg felhördülése, a golyók süvítése és a kommunistaellenes forradalom képei visszatérnek Temesvár utcáira. Újragondoljuk a köztereket 1989 decemberének forró helyszínein úgy, hogy a turisták és a város lakói a múlt tudatában lépjenek e terekre” – közölte a polgármester. Hozzátette: a modern technológiát is segítségül hívják ahhoz, hogy a temesváriak újraélhessék a forradalom napjainak a feszültségét és reményét.

Megjegyezte: jelenleg egyeztetések folynak a forradalmár-szervezetekkel, és készülnek a térátalakítási tervek.

Dominic Fritz úgy vélte: sokkal láthatóbbá, kitapinthatóbbá kell tenni Temesvár forradalmi identitását. A romániai felmenőkkel nem rendelkező, Németországban született politikus, aki felnőttként költözött Temesvárra, és tanult meg románul, úgy vélte, a városvezetés feladata annak a biztosítása, hogy a következő nemzedékek nem felejtik el a város történetének eme felemelő fejezetét.

A polgármester kilenc helyszínt nevezett meg, ahol térátalakításba kezdenek. Ezek egyike a Mária tér, ahol az a református templom áll, amelyben Tőkés László szolgált az 1980-as évek végén.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!