Temesváron uniós finanszírozással építik ki a Forradalom Útvonalát

2022. október 18. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Temesváron uniós finanszírozással építik ki a Forradalom Útvonalát – közölte az MTI Dominic Fritz polgármester bejelentése alapján. Az elöljáró közölte: a város számára jelképértékű projekthez a helyreállítási alapból nyert 4,5 millió eurós finanszírozást az önkormányzat. Az erre vonatkozó szerződést hétfőn írta alá Bukarestben Ruben Latcau alpolgármester.

„Az érzelmek, a skandálások, a tüntető tömeg felhördülése, a golyók süvítése és a kommunistaellenes forradalom képei visszatérnek Temesvár utcáira. Újragondoljuk a köztereket 1989 decemberének forró helyszínein úgy, hogy a turisták és a város lakói a múlt tudatában lépjenek e terekre” – közölte a polgármester. Hozzátette: a modern technológiát is segítségül hívják ahhoz, hogy a temesváriak újraélhessék a forradalom napjainak a feszültségét és reményét.

Megjegyezte: jelenleg egyeztetések folynak a forradalmár-szervezetekkel, és készülnek a térátalakítási tervek.

Dominic Fritz úgy vélte: sokkal láthatóbbá, kitapinthatóbbá kell tenni Temesvár forradalmi identitását. A romániai felmenőkkel nem rendelkező, Németországban született politikus, aki felnőttként költözött Temesvárra, és tanult meg románul, úgy vélte, a városvezetés feladata annak a biztosítása, hogy a következő nemzedékek nem felejtik el a város történetének eme felemelő fejezetét.

A polgármester kilenc helyszínt nevezett meg, ahol térátalakításba kezdenek. Ezek egyike a Mária tér, ahol az a református templom áll, amelyben Tőkés László szolgált az 1980-as évek végén.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!