Kiakadt a temesvári politikusok egy része a nők elleni erőszakot tematizáló plakát miatt

2022. október 17. – 14:30

frissítve

Kiakadt a temesvári politikusok egy része a nők elleni erőszakot tematizáló plakát miatt
A kritikákat kiváltó plakát Temesvár főterén – Fotó: Ovidiu Drăgănescu alprefektus Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Kiakadt a temesvári politikusok egy része egy plakáton, amely egy látszólag obszcén szójátékkal a nők elleni erőszakot tematizálja. A plakát az On her side / De partea ei című szabadtéri kiállítás része, amelyet a Contrasens Kulturális Egyesület hozott létre több neves kortárs művész bevonásával. A felháborodott politikusok azt is nehezményezték, hogy a plakát a város főterén, éppen egy iskolával szemben lett közszemlére téve. Ovidiu Drăgănescu alprefektus szerint a közerkölcsöt sértő plakát kiállítása akár 3 hónaptól két évig terjedő börtönbüntetést is maga után vonhat.

„Remélem, hogy a köztéri művészet nem fajul odáig, hogy egy »művész« pofonokat osztogat a járókelőknek, majd azt mondja, hogy nem értjük a művészetet” – írta Drăgănescu egy Facebook-bejegyzésben.

Nicolae Robu, Temesvár korábbi polgármestere a város hanyatlása miatt fejezte ki aggodalmát, majd Dominic Fritz polgármestert és az által vezetett önkormányzatot támadta.

A szervezők azonban egy közleményben megvédték a kiállítást, kiemelve annak társadalmi tétjét, hiszen az a nők elleni erőszakot tematizálja.

Az On Her Side/ De partea ei kiállítás a Román Nemzeti Kulturális Alap, a Kulturális Minisztérium, a Temes Megyei Tanács és a Temesvári Projektközpont támogatásával jött létre több mint 200 bántalmazott nő bevonásával. Az összesen 29 művész által létrehozott 31 alkotás egy társadalmi szintű, széles körben elterjedt problémára, a nők elleni erőszakra hívják fel a figyelmet: számos áldozat nem mert beszélni az őt érő erőszakról, egyeseket a megtorlástól való félelem, másokat a szégyen akadályoz meg abban, hogy segítséget kérjenek.

Az On Her Side / De partea ei két részből áll: egy beltéri kiállításból, amely a Temesvári Projektközpontban tekinthető meg, illetve egy kültéri, Temesvár főterén lévő plakátkiállításból. A projekt kurátorai Dana Sarmeş és Simona Constantin, a kiállító művészek Ana Adam, Liliana Basarab, Irina Botea Bucan, Ciprian Chirileanu, Claudiu Cobilanschi, Suzana Dan, Jon Dean, Simona Homorodean, Pusha Petrov, Lea Rasovszky, Renée Renard, Ioana Stanca és Iulia Toma. A főtéren megtekinthető plakátokat Florin Arhire, a Balamuc csoport, Oana Barbonie, Benedek Levente, cultatum, Maks Graur, Loredana Ilie, Evelyne Krall, Cynthia Loris, Raluca Paraschiv, Ana Petrovici-Popescu, George Roşu, Denis Sulinţan, Sabina Suru, Jaakko Tikkanen, Andrei Tudose és Ioana Truşcă hozta létre. A projektközpontban kiállított alkotások október 30-ig, keddtől vasárnapig, 10 és 20 óra között tekinthetők meg, a belépés ingyenes.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!