Kiakadt a temesvári politikusok egy része a nők elleni erőszakot tematizáló plakát miatt

2022. október 17. – 15:30

frissítve

Kiakadt a temesvári politikusok egy része a nők elleni erőszakot tematizáló plakát miatt
A kritikákat kiváltó plakát Temesvár főterén – Fotó: Ovidiu Drăgănescu alprefektus Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Kiakadt a temesvári politikusok egy része egy plakáton, amely egy látszólag obszcén szójátékkal a nők elleni erőszakot tematizálja. A plakát az On her side / De partea ei című szabadtéri kiállítás része, amelyet a Contrasens Kulturális Egyesület hozott létre több neves kortárs művész bevonásával. A felháborodott politikusok azt is nehezményezték, hogy a plakát a város főterén, éppen egy iskolával szemben lett közszemlére téve. Ovidiu Drăgănescu alprefektus szerint a közerkölcsöt sértő plakát kiállítása akár 3 hónaptól két évig terjedő börtönbüntetést is maga után vonhat.

„Remélem, hogy a köztéri művészet nem fajul odáig, hogy egy »művész« pofonokat osztogat a járókelőknek, majd azt mondja, hogy nem értjük a művészetet” – írta Drăgănescu egy Facebook-bejegyzésben.

Nicolae Robu, Temesvár korábbi polgármestere a város hanyatlása miatt fejezte ki aggodalmát, majd Dominic Fritz polgármestert és az által vezetett önkormányzatot támadta.

A szervezők azonban egy közleményben megvédték a kiállítást, kiemelve annak társadalmi tétjét, hiszen az a nők elleni erőszakot tematizálja.

Az On Her Side/ De partea ei kiállítás a Román Nemzeti Kulturális Alap, a Kulturális Minisztérium, a Temes Megyei Tanács és a Temesvári Projektközpont támogatásával jött létre több mint 200 bántalmazott nő bevonásával. Az összesen 29 művész által létrehozott 31 alkotás egy társadalmi szintű, széles körben elterjedt problémára, a nők elleni erőszakra hívják fel a figyelmet: számos áldozat nem mert beszélni az őt érő erőszakról, egyeseket a megtorlástól való félelem, másokat a szégyen akadályoz meg abban, hogy segítséget kérjenek.

Az On Her Side / De partea ei két részből áll: egy beltéri kiállításból, amely a Temesvári Projektközpontban tekinthető meg, illetve egy kültéri, Temesvár főterén lévő plakátkiállításból. A projekt kurátorai Dana Sarmeş és Simona Constantin, a kiállító művészek Ana Adam, Liliana Basarab, Irina Botea Bucan, Ciprian Chirileanu, Claudiu Cobilanschi, Suzana Dan, Jon Dean, Simona Homorodean, Pusha Petrov, Lea Rasovszky, Renée Renard, Ioana Stanca és Iulia Toma. A főtéren megtekinthető plakátokat Florin Arhire, a Balamuc csoport, Oana Barbonie, Benedek Levente, cultatum, Maks Graur, Loredana Ilie, Evelyne Krall, Cynthia Loris, Raluca Paraschiv, Ana Petrovici-Popescu, George Roşu, Denis Sulinţan, Sabina Suru, Jaakko Tikkanen, Andrei Tudose és Ioana Truşcă hozta létre. A projektközpontban kiállított alkotások október 30-ig, keddtől vasárnapig, 10 és 20 óra között tekinthetők meg, a belépés ingyenes.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!