Évente mintegy 100 ezer román állampolgár emigrálhat

2022. október 17. – 10:55

frissítve

Évente mintegy 100 ezer román állampolgár emigrálhat
Román vendégmunkások egy franciaországi szőlőbirtokon, 2020-ban – Fotó: Tom Grimbert / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Uniós szinten Románia első helyen áll a kivándorolt, egy másik EU-s országban nyilvántartott felnőttkorú lakosság számának tekintetében, a diaszpórában élő román állampolgárok több mint fele, pontosabban 54%-a nő, derült ki az Eurostat által közzétett adatokból. A számokból az is kiderül, hogy évente mintegy 100 ezer lakos hagyja el az országot, egy másik EU-s országot választva. 2011-ben 1,67 millió román állampolgár élt az EU valamelyik másik országában, azóta számuk egyre nőtt: 2012-ben 1,73 millióra, majd 2013-ban 1,87 millióra. 2015-re számuk átlépte a 2 milliós pszichológiai küszöböt, 2019-ben pedig már 2,45 millió emigráns szerepelt a nyilvántartásban.

Az utóbbi 8 évben 800 ezerrel emelkedett a kivándorlók száma, ez az adat nem tartalmazza a 15 évesnél fiatalabbakat és a 64 évesnél idősebbeket, illetve azokat a román állampolgárokat sem, akik az EU-n kívül, például Svájcban vagy az Egyesült Államokban keresik boldogulásukat.

Az Adevărul által megszólaltatott szociológus, Remus Anghel szerint a kivándorlók reális száma sokkal magasabb lehet, és számottevően meghaladhatja a 2,5 milliót. Becslései szerint 2017-ben a diaszpóra akár 3,5-4 milliós is lehetett. „Nehéz pontosan megállapítani, hiszen ugyanaz a személy egyszerre több ország nyilvántartásában is szerepelhet” – mondta az Országos Politikatudományi és Közigazgatási Iskola szociológusa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!