Évente mintegy 100 ezer román állampolgár emigrálhat

2022. október 17. – 10:55

frissítve

Évente mintegy 100 ezer román állampolgár emigrálhat
Román vendégmunkások egy franciaországi szőlőbirtokon, 2020-ban – Fotó: Tom Grimbert / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Uniós szinten Románia első helyen áll a kivándorolt, egy másik EU-s országban nyilvántartott felnőttkorú lakosság számának tekintetében, a diaszpórában élő román állampolgárok több mint fele, pontosabban 54%-a nő, derült ki az Eurostat által közzétett adatokból. A számokból az is kiderül, hogy évente mintegy 100 ezer lakos hagyja el az országot, egy másik EU-s országot választva. 2011-ben 1,67 millió román állampolgár élt az EU valamelyik másik országában, azóta számuk egyre nőtt: 2012-ben 1,73 millióra, majd 2013-ban 1,87 millióra. 2015-re számuk átlépte a 2 milliós pszichológiai küszöböt, 2019-ben pedig már 2,45 millió emigráns szerepelt a nyilvántartásban.

Az utóbbi 8 évben 800 ezerrel emelkedett a kivándorlók száma, ez az adat nem tartalmazza a 15 évesnél fiatalabbakat és a 64 évesnél idősebbeket, illetve azokat a román állampolgárokat sem, akik az EU-n kívül, például Svájcban vagy az Egyesült Államokban keresik boldogulásukat.

Az Adevărul által megszólaltatott szociológus, Remus Anghel szerint a kivándorlók reális száma sokkal magasabb lehet, és számottevően meghaladhatja a 2,5 milliót. Becslései szerint 2017-ben a diaszpóra akár 3,5-4 milliós is lehetett. „Nehéz pontosan megállapítani, hiszen ugyanaz a személy egyszerre több ország nyilvántartásában is szerepelhet” – mondta az Országos Politikatudományi és Közigazgatási Iskola szociológusa.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!