Koronázási centenárium: katonai felvonulás, szoboravatás és nappali tűzijáték is volt Gyulafehérváron

2022. október 15. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz, többségében korabeli egyenruhát viselő katona vett részt szombaton a gyulafehérvári várban tartott „koronázási felvonuláson”, a Ferdinánd király megkoronázásnak 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen – írja az Agerpres hírügynökség. Az eseményen jelen voltak a királyi család tagjai, Margit hercegnő, a román korona őre és férje, Radu herceg, akik Kolozsvárról vonattal utaztak Gyulafehérvárra, valamint Daniel pátriárka, több érsek és püspök, valamint hivatalos személyek.

Az ünnepség egyik fő attrakciójának számító katonai felvonulást több ezren tekintették meg. Sokan vettek részt a gyulafehérvári koronázási templomban tartott istentiszteleten, és számos érdeklődőt vonzott a rendhagyó nappali tűzijáték is.

A nap folyamán egy magánszemélyek kezdeményezésére készült, nagyméretű Mária királyné-szobrot avattak több száz személy jelenlétében az Egyesülés-terem közelében. Az eseményen részt vett a korona őrzője, Margit hercegnő és a férje, Radu herceg, illetve Dániel pátriárka és más ortodox egyházi méltóságok.

Mircea Rusu képzőművész alkotását Margit hercegnő Fehér Megye Tanácsának elnökével, Ione Dumitrellal együtt leplezte le. A Mária királyné-szobrot később a gyulafehérvári várba költöztetik.

A gyulafehérvári ünnepségek szombat este újabb tűzijátékkal és fáklyás felvonulással zárulnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!