Az RMDSZ törvénytervezete ellen demonstráltak Bukarestben az LMBTIQ-közösség tagjai

2022. október 15. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Felvonulást szervezett szombaton Bukarestben a MozaiQ Egyesület az RMDSZ-es képviselők és szenátorok „gyermekvédelmi” törvénytervezete ellen. A megmozdulással az a szervezők és résztvevők célja, hogy felhívják a figyelmet: a tervezet megbélyegzi az LMBTIQ-közösség tagjait.

A tüntetők szombaton 14 és 15 óra között gyülekeztek a bukaresti Egyetem téren, ahonnan a Győzelem térre (Piața Victoriei) vonultak át, a kormány épülete elé. A megmozdulásban bukaresti sajtóbeszámolók szerint több százan vettek részt.

A szervezők egyúttal a MozaiQ Egyesület Facebook-oldalán egy három pontból álló listát is közzétettek annak magyarázataként, hogy mit szeretnének elérni a demonstrációval. Ebben kifejtik, hogy kérik a képviselőházat, amely döntő ház a kérdésben:

  • utasítsa el a törvénytervezetet, amely a homoszexualitással és a nemi identitással kapcsolatos információk betiltását célozza a családban, az oktatási és egészségügyi intézményekben, a sajtóban és az interneten, ezzel pedig a szólás- és sajtószabadságot sérti, visszavezeti a cenzúrát, korlátozza a 18 év alattiak hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz, nyíltan diszkriminálja a szexuális kisebbségeket, és megszegi a nyilvános gyülekezés szervezését szabályozó törvényt, emellett méltóságában sérti a közösség tagjait;
  • fogadja el a 2019-ben benyújtott, bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó tervezetet,
  • és követelik a transznemű személyek jogi átállási folyamatának megkönnyítését.

Mit módosítana a törvényjavaslat, ami ellen tüntetnek?

A törvényjavaslatot tavaly decemberben terjesztette be a parlamentbe az RMDSZ több képviselője és szenátora. A tervezet a 2004-ben elfogadott román gyermekvédelmi törvényt módosítaná. A hatályos jogszabály leszögezi, hogy minden gyermeknek joga van az önazonossághoz, illetve annak megőrzéséhez: egy névhez, állampolgársághoz, illetve ahhoz, hogy – amennyiben lehetséges – megismerje szüleit és azok gondozásában részesüljön és nevelkedjen.

A kezdeményezők az identitásról szóló cikket kiegészítenék a nemzetiségi és nemi önazonossággal, az identitás védelméről szóló rendelkezést pedig úgy bővítenék ki, hogy „minden gyermeknek joga van külső beavatkozás nélkül megőrizni állampolgárságát, nemzetiségét, nevét, családi kapcsolatait, és (születési) nemi önazonosságát”.

A törvénymódosítás a visszaélésekkel, elhanyagolással, kizsákmányolással, gyermekkereskedelemmel, illegális migrációval, elrablással, erőszakkal, internetes pornográfiával szembeni védelmet garantáló cikkelyt azzal egészítené ki, hogy a gyermekeknek joguk van a védelemre a születési nemtől való eltérésről szóló, illetve a homoszexualitást, nemváltoztatást népszerűsítő tartalmakkal szemben is.

A jogszabály szerint a kiskorúak terhességének és a nemi betegségeknek megelőzése érdekében félévenként legalább egyszer a szexuális felvilágosításra is kiterjedő egészségügyi felkészítőket kell tartani az iskolákban, ezen foglalkozások alól azonban a szülő vagy a törvényes gyám írásos kérésére a gyermek felmentést kaphat.

Kezdeményezésüket az RMDSZ törvényhozói a genderideológia nyugati térnyerésével indokolták, amely nézetük szerint azt a keresztény értékeken alapuló hagyományos családmodellt veszélyezteti, amelyre a társadalom épül. Az előterjesztők leszögezik: nem akarják a nagykorúak alapvető szabadságjogait és véleményszabadságát korlátozni, nem kérdőjelezik meg azon jogukat, hogy saját személyükről döntsenek, de úgy vélik, hogy az államnak kiemelt felelőssége van abban, hogy megvédje a kiszolgáltatott kiskorúak identitását, amíg – 18. életévük betöltése után – maguk vállalhatják a felelősséget döntéseikért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!