Újabb mandátumot kapott Románia az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

2022. október 13. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

2023 és 2025 között Románia ismét tagja lesz az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, derül ki a külügyminisztérium közleményéből.

Románia korábban 2006-2008, illetve 2011-2014 között kapott mandátumot a tanácsban.

Azzal, hogy ismét megpályázta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagságát, Románia hangsúlyozza az emberi jogok melletti elkötelezettségét belföldi-, regionális- és világszinten, közölte Bogdan Aurescu külügyminiszter. Az, hogy az ENSZ közgyűlése beválasztotta Romániát a tanácsba, igazolja, hogy Romániát elismerik a nemzetközi emberi jogi szervezetek, és a jogállamiságon alapuló nemzetközi rend hiteles és elkötelezett védelmezőjeként tekintenek rá, az Ukrajna elleni orosz agresszió kontextusában is, tette hozzá a tárcavezető.

Mandátuma alatt Románia a demokrácia és a jogállam megerősítésével, a női jogokkal és a nők elleni erőszak visszaszorításával, a diszkrimináció elleni harccal, valamint a szólásszabadság kérdéskörével foglalkozik majd a közlemény szerint.

Az Emberi Jogi Tanács az ENSZ egyik kormányközi testülete, amely a közgyűlés 2006. március 15-i döntése alapján az ENSZ korábbi Emberi Jogi Bizottságát váltotta. A tanácsban 47 állam képviselője vesz részt, akiket az ENSZ-közgyűlése választ meg, biztosítva a régiók arányos képviseletét, így például hat kelet-európai ország kaphat mandátumot.

A tanács feladata az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés és az ezzel kapcsolatos ajánlások megfogalmazása. Oroszország mandátumát 2022. április 7-én függesztették fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!