Recorder: szervezetlenség miatt zuhant le a román hadsereg helikoptere, és halt meg a teljes legénység

2022. október 12. – 16:53

frissítve

Recorder: szervezetlenség miatt zuhant le a román hadsereg helikoptere, és halt meg a teljes legénység
IAR 330 PUMA típusú katonai helikopter Romániában – Fotó: Shol / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

2022. március 2-án, egy viharos estén nyolc emberét és két járművét vesztette el a román hadsereg, a Recorder oknyomozó portál szerint pedig a zord időjárás mellett ebben az emberi mulasztás is nagy mértékben közrejátszott.

Az ukrajnai orosz invázió kezdete után nem sokkal a Konstanca megyei Cogealac közelében lezuhant a román hadsereg Dobrogea felett járőröző MiG-21 LanceR gépe. Egy IAR 330 PUMA helikopter indult a keresésére, azonban a felszállás után pár perccel ez is lezuhant, a fedélzetén utazó hét katona pedig meghalt.

A katonai ügyészség nyomozása fél évvel az események után még nem zárult le, sőt, az érintett feleket még csak ezután fogják kihallgatni, az áldozatok rokonai pedig attól félnek, hogy a halogatás annak jele, hogy a hadsereg szeretné eltussolni a tragédiához vezető esetleges mulasztásokat. A Recordernek sikerült megszereznie a helikopter fekete dobozában rögzített információkat és a küldetést koordináló tisztek akkori jelentéseit, az adatok pedig aggasztó szervezetlenségre utalnak.

A lap legfontosabb következtetései:

  • Viorel Pană tábornok, a légierő vezérkari főnöke és helyettese, Valerică Vrăjescu tábornok egymásnak ellentmondó parancsokat adtak ki a mentőhelikopter útnak indításával kapcsolatban.
  • Mire megegyeztek abban, hogy lemondják a mentőakciót, a helikopter épp felszállt, és a pilóták nem kapták meg az új parancsot.
  • A küldetés koordinátora ahelyett, hogy közölte volna az irányítótoronnyal, hogy a helikoptert visszahívják, azt kérte, hogy érdeklődjenek a pilótáktól a repülési viszonyokról. Ők azt válaszolták, hogy „elég csapnivaló”, amit a torony továbbított a koordinátornak, aki csak ekkor, percek múlva adta át a visszahívási parancsot. Ezt már nem volt kinek továbbítani, a helikopter ugyanis közben lezuhant.
  • A tisztek határozatlanságát súlyosbítja az a körülmény, hogy időközben segítséget kértek a Mihail Kogălniceanu támaszpont egyik amerikai csapatától, amely azonban az időjárási körülmények miatt megtagadta a felszállást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!