Recorder: szervezetlenség miatt zuhant le a román hadsereg helikoptere, és halt meg a teljes legénység

2022. október 12. – 16:53

frissítve

Recorder: szervezetlenség miatt zuhant le a román hadsereg helikoptere, és halt meg a teljes legénység
IAR 330 PUMA típusú katonai helikopter Romániában – Fotó: Shol / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

2022. március 2-án, egy viharos estén nyolc emberét és két járművét vesztette el a román hadsereg, a Recorder oknyomozó portál szerint pedig a zord időjárás mellett ebben az emberi mulasztás is nagy mértékben közrejátszott.

Az ukrajnai orosz invázió kezdete után nem sokkal a Konstanca megyei Cogealac közelében lezuhant a román hadsereg Dobrogea felett járőröző MiG-21 LanceR gépe. Egy IAR 330 PUMA helikopter indult a keresésére, azonban a felszállás után pár perccel ez is lezuhant, a fedélzetén utazó hét katona pedig meghalt.

A katonai ügyészség nyomozása fél évvel az események után még nem zárult le, sőt, az érintett feleket még csak ezután fogják kihallgatni, az áldozatok rokonai pedig attól félnek, hogy a halogatás annak jele, hogy a hadsereg szeretné eltussolni a tragédiához vezető esetleges mulasztásokat. A Recordernek sikerült megszereznie a helikopter fekete dobozában rögzített információkat és a küldetést koordináló tisztek akkori jelentéseit, az adatok pedig aggasztó szervezetlenségre utalnak.

A lap legfontosabb következtetései:

  • Viorel Pană tábornok, a légierő vezérkari főnöke és helyettese, Valerică Vrăjescu tábornok egymásnak ellentmondó parancsokat adtak ki a mentőhelikopter útnak indításával kapcsolatban.
  • Mire megegyeztek abban, hogy lemondják a mentőakciót, a helikopter épp felszállt, és a pilóták nem kapták meg az új parancsot.
  • A küldetés koordinátora ahelyett, hogy közölte volna az irányítótoronnyal, hogy a helikoptert visszahívják, azt kérte, hogy érdeklődjenek a pilótáktól a repülési viszonyokról. Ők azt válaszolták, hogy „elég csapnivaló”, amit a torony továbbított a koordinátornak, aki csak ekkor, percek múlva adta át a visszahívási parancsot. Ezt már nem volt kinek továbbítani, a helikopter ugyanis közben lezuhant.
  • A tisztek határozatlanságát súlyosbítja az a körülmény, hogy időközben segítséget kértek a Mihail Kogălniceanu támaszpont egyik amerikai csapatától, amely azonban az időjárási körülmények miatt megtagadta a felszállást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!