Húsz romániai egyetem van a világ legjobbjai között, de kivételesen nem a BBTE a romániai első

2022. október 12. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét összesítette a világ legjobb egyetemeit a Times Higher Education (THE). Romániából összesen 22 egyetemet említenek meg a listán, ebből 20-at hivatalosan rangsorolnak. A legjobb romániai egyetem a bukaresti Közgazdaságtani Akadémia (501-600.) lett, ami bár az értékelésén minimálisan rontott, de a helyezésében nem esett vissza.

A romániai magyar szempontból legfontosabb Babeş-Bolyai Tudományegyetem ugyan a tavalyihoz képest nem rontott helyezésben, akkor is 1001-1200. hely közé tették, de a 2016-os értékeléséhez képest azért jelentős a visszaesése, akkor 501-600. hely közé tették, és azóta szinte folyamatos visszaesése.

Így alakul a teljes romániai lista:

  • 501-600.: a bukaresti Közgazdaságtani Akadémia
  • 801-1000.: a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi És Gyógyszerészeti Egyetem
  • 1001-1200.: a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem és a suceavai Ștefan cel Mare Egyetem
  • 1201-1500.: a Bukaresti Tudományegyetem, a brassói Transilvania Egyetem és a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem
  • 1501+: a iași-i Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem, Craiovai Egyetem, a galaci Aldunai Egyetem, a marosvásárhelyi George Emil Palade Egyetem, a iași-i Gheorghe Asachi Műszaki Egyetem, a iași-i Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem, a Nagyváradi Egyetem, a konstancai Ovidius Egyetem, a Bukaresti Műszaki Egyetem, a Temesvári Műszaki Egyetem, a Kolozsvári Műszaki Egyetem, illetve a temesvári Nyugati Egyetem.

A rangsor készítői öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció.

A Telex megjegyzi, hogy az összesített rangsor élén az Oxford, a Harvard, valamint harmadik helyen, holtversenyben a Stanford és a Cambridge Egyetemek szerepelnek. Magyarországon a Semmelweis Egyetem lett a legjobb (201-250.), majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem (601-800.) következik, illetve a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem (1001-1200.).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!