Húsz romániai egyetem van a világ legjobbjai között, de kivételesen nem a BBTE a romániai első

2022. október 12. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét összesítette a világ legjobb egyetemeit a Times Higher Education (THE). Romániából összesen 22 egyetemet említenek meg a listán, ebből 20-at hivatalosan rangsorolnak. A legjobb romániai egyetem a bukaresti Közgazdaságtani Akadémia (501-600.) lett, ami bár az értékelésén minimálisan rontott, de a helyezésében nem esett vissza.

A romániai magyar szempontból legfontosabb Babeş-Bolyai Tudományegyetem ugyan a tavalyihoz képest nem rontott helyezésben, akkor is 1001-1200. hely közé tették, de a 2016-os értékeléséhez képest azért jelentős a visszaesése, akkor 501-600. hely közé tették, és azóta szinte folyamatos visszaesése.

Így alakul a teljes romániai lista:

  • 501-600.: a bukaresti Közgazdaságtani Akadémia
  • 801-1000.: a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi És Gyógyszerészeti Egyetem
  • 1001-1200.: a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem és a suceavai Ștefan cel Mare Egyetem
  • 1201-1500.: a Bukaresti Tudományegyetem, a brassói Transilvania Egyetem és a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem
  • 1501+: a iași-i Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem, Craiovai Egyetem, a galaci Aldunai Egyetem, a marosvásárhelyi George Emil Palade Egyetem, a iași-i Gheorghe Asachi Műszaki Egyetem, a iași-i Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem, a Nagyváradi Egyetem, a konstancai Ovidius Egyetem, a Bukaresti Műszaki Egyetem, a Temesvári Műszaki Egyetem, a Kolozsvári Műszaki Egyetem, illetve a temesvári Nyugati Egyetem.

A rangsor készítői öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció.

A Telex megjegyzi, hogy az összesített rangsor élén az Oxford, a Harvard, valamint harmadik helyen, holtversenyben a Stanford és a Cambridge Egyetemek szerepelnek. Magyarországon a Semmelweis Egyetem lett a legjobb (201-250.), majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem (601-800.) következik, illetve a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem (1001-1200.).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!