Rettenetes szag terjeng Kolozsváron, de egyelőre nem tudni, mi lehet a forrása

2022. október 11. – 09:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hétvégén és hétfőn is több kolozsvári panaszkodott amiatt, hogy a város több negyedében, különösen a Mărăști, Györgyfalvi és Szamosfalvi negyedben, de a központban is orrfacsaró bűzt lehetett érezni az utcákon.

Az egyik helyi portál fejtegetése szerint minden bizonnyal a pataréti szemétlerakó csurgalékvizének szagát lehet ismét érezni, ugyanis 2020-ban hasonló szagok terjengtek a levegőben, akkor az ideiglenes szemétlerakóból megkezdték átszállítani a hulladékot az integrált hulladékgazdálkodási központba (CMID). Annak idején egyébként a környezetvédelmi őrség figyelmeztette a Kolozs Megyei Tanácsot, hogy nem vihetnek több szemetet a a hulladékkezelő központba, mert azt tulajdonképpen illegálisan helyezték működésbe. (Az eset részleteiről és a hulladékkezelő sorsáról annak idején itt írtunk bővebben.)

Emil Boc polgármester két évvel ezelőtt arról beszélt, hogy 2015-től 2020-ig gyakorlatilag ideiglenes megoldásokkal tárolták a város szemetét, ennek átszállítása utólag nagyon bonyolulttá vált, és a környezetre gyakorolt jelentős hatással jár, és anyagilag is megterhelő lesz.

A jelenlegi bűzproblémákról egyelőre semmilyen hivatalos információ nincs, a Transtelex a polgármesteri hivatal munkatársától érdeklődött, de egyelőre ő sem tudott magyarázattal szolgálni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!