A jogerősen elítéltek ezután nem indulhatnak választáson Romániában

2022. október 11. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadott kedden a képviselőház két törvénytervezetet, amelyek szerint nem indulhat helyhatósági vagy parlamenti választásokon Romániában az, akit szándékosan elkövetett bűncselekményért jogerősen börtönre ítéltek, írja a Hotnews.ro.

Eddig a jogerősen elítélt személyek is indulhattak a választásokon, ha csak a bíróság nem tiltotta meg az indulásukat.

Fontos módosítással fogadták el azt a törvénytervezetet, amelyet Cătălin Teniță, a Megújítjuk Románia Európai Projektjét párt (REPER) képviselője és Diana Stoica, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) képviselője nyújtott be, miután a Prahova megyei Șotrile község polgármestere újabb mandátumot kapott, annak ellenére, hogy korábban kiskorú ellen elkövetett szexuális bűncselekményért ítélték el.

Eredetileg a tiltás azokra a személyekre vonatkozott, akiket kiskorúak elleni bűncselekményért (erőszak, pornográfia, emberkereskedelem, súlyos testi sértés) miatt ítéltek el, a képviselőházi bizottságokban azonban kiegészítették úgy, hogy ne indulhasson helyhatósági választásokon az, akit jelölése iktatásának pillanatáig szándékos bűncselekményért jogerősen elítéltek, kivéve, ha rehabilitálták, amnesztiát kapott vagy dekriminalizálták a tettét.

A törvényjavaslat további módosítása miatt a tiltás nem vonatkozik a parlamenti képviselőkre és szenátorokra, ezt a kategóriát viszont egy másik, szintén kedden elfogadott törvényjavaslatba foglalták bele.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!