Biomasszával is fűt ezentúl a temesvári távhőszolgáltató

2022. október 10. – 10:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először használ biomasszát a közelgő fűtésszezonban a temesvári távhőszolgáltató, a Colterm, jelentette be Dominic Fritz polgármester.

A Colterm nemrég kapta meg a biomassza (azaz szerves hulladék) égetéséhez szükséges engedélyeket az Országos Környezetvédelmi Ügynökségtől. A biomassza-égetés egyik előnye, hogy olcsóbb, ugyanis nem kell hozzá környezetvédelmi tanúsítványt váltani, mint a szén esetében, miközben a fűtőereje hasonló.

A temesvári polgármester szerint már kezdeményezték 5000 tonna biomassza beszerzését. Rövid távon azt szeretnék elérni, hogy a Colterm által előállított energia 10 százalékát fedjék le a biomasszából származó hővel, a távlati cél pedig az, hogy törvénymódosítással lehetővé tegyék a város zöldövezeteiből származó biomassza felhasználását is.

A Colterm az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében napelemes hőközpont és a fűtéshez használható hidrogént előállító rendszer beszerzésére is pályázik, hangsúlyozta még Dominic Fritz.

Temesvár az egyik olyan város Romániában Bukarest, Craiova, Nagyvárad és Ploiești mellett, ahol magas a távhőszolgáltatóhoz csatlakozott lakások száma. 2021 telén több mint 50 ezer lakás és több kórház maradt fűtés nélkül a városban, miután a Colterm fizetésképtelenné válása miatt az E.ON gázszolgáltató elzárta a gázcsapot.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!