Bűnvádi eljárást indított az ügyészség egy fővárosi klinika emberöléssel gyanúsított nőgyógyásza ellen

2022. október 07. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS: Minősített emberölés kísérlete miatt indított bűnvádi eljárást a bukaresti törvényszéki ügyészség a fővárosi Polizu nőgyógyászati klinika egyik orvosa ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy hagyta meghalni a koraszülött csecsemőket, írja az Agerpres.

Az ügyészség pénteki közleménye értelmében egy idén tett feljelentés alapján kezdtek el vizsgálódni az ügyben. Ennek előzménye, hogy 2019. április 24-én egy nő egy életképes kislányt hozott világra a Polizu klinikán a gyanúsított szülész-nőgyógyász felügyelete alatt. Az orvos spontán vetélésnek nyilvánította a szülést. Bár az újszülött „egyértelmű életjeleket mutatott”, és a személyzet ezt jelezte is az orvosnak, utóbbi több mint 12 órán át indokolatlanul megtagadta az orvosi ellátás megszervezését – állítják a nyomozók, akik igazságügyi szakértői vizsgálatot is elrendeltek az ügyben.

Médiaértesülések szerint F. R. orvos ellen egy piteşti-i család tett feljelentést. Az édesapa elmesélte, hogy feleségénél komplikációk léptek fel a szülés során, ezért a Polizu klinikára irányították őket. Itt F. R. megvizsgálta a nőt, és úgy döntött, hogy spontán vetélésnek minősíti.

Eredeti hír: Hivatalból fegyelmi eljárást indított a Bukaresti Orvosi Kamara a fővárosi Polizu szülészeti klinika emberöléssel gyanúsított nőgyógyásza, F. R. ellen, számolt be az Agerpres.

A központi sajtó értesülései szerint az orvos hagyta meghalni a koraszülött csecsemőket, hogy ne foglalják a helyet az inkubátorban. Emiatt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítják.

Az Orvosi Kamara pénteki tájékoztatásában rámutatott, „megengedhetetlen”, ami történt, ha a vádak beigazodnak. „Mielőtt azonban bármilyen nyilatkozatot tennénk, meg kell várni az illetékes hatóságok vizsgálatának hivatalos eredményét” – nyomatékosították.

Alexandru Rafila egészségügyi minisztert is megkérdezték a témáról pénteken Brassóban. „Nehéz megmagyarázni (az orvos tettét – szerk. megj.) Hihetetlen!” – reagált a tárcavezető. Hozzátette, tudomása szerint több mint három évvel ezelőtti eseményekről van szó, a bűnvádi eljárás folyamatban van, és pénteken az Egészségügyi Felügyelet is vizsgálatot indított a kórháznál.

A sajtó híradása szerint a nőgyőgyász ellen egy 2019-es eset miatt érkezett panasz egy család részéről, akik azt állították, hogy az orvos hagyta volna meghalni az újszülött gyermeküket. Az anya esetében komplikációk léptek fel a beindult szülésnél, ezért a Polizu klinikára irányították őket. Itt viszont F. R. orvos spontán vetélésnek nevezte a szülést, majd azt közölte, hogy a koraszülött csecsemő nem élte túl (egyes híradások szerint egy zsákban helyezte el a gyermeket). Tette ezt annak ellenére, hogy az ápoló személyzet szerint is a csecsemő látható életjeleket mutatott, de az orvos mégis 12 órán keresztül elutasította, hogy segítségben részesítse.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!