MIG-ek meghibásodása ügyében nyomoz a DIICOT: szerintük a rossz üzemanyag okozhatta a károkat

2022. október 06. – 10:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kivizsgálást indított a Ploieşti megyei szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) két üzletember ellen, miután a bizonyítékok arra utalnak, hogy a védelmi minisztérium egyes repülői nem megfelelő minőségű üzemanyag miatt rongálódtak meg. Az üzemanyagot a két üzletember, Cristian Berendel és Dan Florin Berendel cége szállította. Az ügyészek szerint a csalással a nemzetbiztonság került veszélybe – írja az Agerpres.

A két üzletember ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása, csalás, okirat-hamisítás, illetve ugyanezen cselekmények elkövetésére való felbujtás gyanúja miatt indult eljárás.

A nyomozati anyag szerint a tanúvallomások arra utalnak, hogy a rossz minőségű üzemanyag miatt megrongálódott és javításra szorult több katonai repülőgép.

Mivel a védelmi és stratégiai szerepet ellátó repülőgépek kénytelenek voltak a javítóműhelyben vesztegelni, és figyelembe véve azt is, hogy Románia NATO-tagállam, az ügyészek szerint a csalás a nemzetbiztonság rovására történt, a tettek pedig kimerítik a rombolás bűncselekményét.

A Cristian Berendel és Dan Florin Berendel érdekeltségébe tartozó cég 2018 februárjában kötött 4 évre szóló szerződést a védelmi minisztériummal kétfajta kerozin – Jet Al és Jet Al Premium – szállítására. A keretmegállapodás időtartama 2018. március elseje és 2021. december 31-e között volt.

A szerződés leszögezte, hogy a kerozinnak bizonyos minőségi kritériumoknak kell megfelelnie – nem lehet 6 hónapnál régebbi, és kötelezően tartalmaznia kell antioxidánst és antisztatikus adalékanyagot.

A cég az első adagot a vállalásainak megfelelően szállította, hogy megnyerje ügyfele bizalmát. Amikor azonban az első szállítmány kerozin fogytán volt, egy másik, 2017 októbere óta a konstancai kikötőben horgonyzó tankhajóból kezdték el fuvarozni az üzemanyagot, anélkül, hogy erről értesítették volna a szaktárcát.

A tanúvallomások szerint 2018 után kezdődött a katonai repülőgépek sorozatos meghibásodása. Az egyik probléma a hiányos kenés volt, ami a kenetlen fémelemek érintkezéséből származó forgácsolódáshoz vezetett. Az ügyészek megjegyzik, hogy 2019 után, amikor az importált kerozin szállítását leállították, és hazai beszállítótól származó üzemanyaggal helyettesítették, a problémák megszűntek.

Hozzáteszik, a cég könnyedén becsaphatta ügyfelét, vagyis a védelmi minisztériumot, mert senki nem ellenőrizte az üzemanyag megfelelő minőségéhez elengedhetetlen adalékanyagok meglétét a kerozinban.

A nyomozó hatóság becslése szerint az okozott kár 32.553.147,19 lej.

Ciucă: nem hiszem, hogy bárki megengedné magának, hogy egy ilyen témával játsszon

A miniszterelnöknek bevallása szerint nincs tudomása a rossz minőségű kerozinnal tankolt MIG vadászgépek ügyéről, de úgy véli, senki nem engedné meg magának, „hogy egy ilyen témával játsszon”.

A központi sajtó információi szerint nyolc katonai egység több MIG 21-es vadászgépe is meghibásodott, miután rossz minőségű kerozinnal töltötték fel az üzemanyagtartályukat.

Az újságírók szerdán kikérték a kormányfő véleményét is az üggyel kapcsolatban.

Nicolae Ciucă azt mondta, nincs tudomása az ügyről, nem ismeri a témát, így nem tudja kommentálni azt. „Nem hiszem, hogy rossz minőségű üzemanyagról lenne szó, mert akkor nem tudtak volna repülni. Nem hiszem, hogy bárki megengedné magának, hogy egy ilyen témával játsszon” – tette hozzá.

Védelmi minisztérium: a MiG 21-LanceR repülőgépeket nem az üzemanyag minősége miatt tartották a földön

A védelmi minisztérium közleményt adott ki az AGERPRES megkeresésére, amelyben azt írja, hogy a MiG 21-LanceR repülőgépek 2018 és 2021 között nem a használt üzemanyag okozta károsodások miatt vesztegeltek a földön.

A szaktárcát azt követően reagáltatta a hírügynökség, hogy a Ploieşti megyei szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kivizsgálást indított két üzletember ellen, miután a jelek arra utalnak, hogy a védelmi minisztérium egyes repülői nem megfelelő minőségű üzemanyag miatt rongálódtak meg.

A védelmi minisztérium közleménye szerint 2018 és 2021 között a MiG 21-LanceR flotta képes volt küldetéseinek teljes körű ellátására, beleértve a légi járőrszolgálatokat is. 'Az említett periódusban nem voltak olyan időszakok, amikor a MiG 21-LanceR repülőgépflottát a felhasznált üzemanyag minősége miatt előállt technikai okokból tartották a földön' – fogalmaz a szaktárca, hozzátéve, hogy a Jet Fly Hub céggel nyílt közbeszerzési eljárás révén, a vonatkozó törvények betartásával kötöttek szerződést.

A közlemény arról is beszámol, hogy 2018. december 14-én minőségi kivetnivalókat találtak a leszállított üzemanyagban, ezért a szállítót értesítették, hogy az árut nem veszik át. A szállítás ismét beindult, amikor a cég a szerződés műszaki előírásainak megfelelő üzemanyagot biztosított.

A keretmegállapodást a minisztérium 2021. július 31-én, az eredeti határidő lejárta előtt egyoldalúan felmondta, mivel a cég többször késett az áru leszállításával.

Az említett időszakban a MiG 21-LanceR gépeken az üzemanyag-ellátó berendezések szennyeződésektől való megtisztítása, illetve rutinszerű javítási munkák céljából végeztek beavatkozásokat. 'Jelenleg egyik esetben sem jelenthető ki, hogy ok-okozati összefüggés áll fenn a cég által szállított üzemanyag minősége és a bejelentett hibák előfordulása között' – írja a védelmi minisztérium.

A Ploieşti megyei szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kivizsgálást indított két üzletember ellen, miután bizonyítékokat gyűjtött arra utalnak, hogy a védelmi minisztérium egyes repülői nem megfelelő minőségű üzemanyag miatt rongálódtak meg. Az üzemanyagot a két üzletember, Cristian Berendel és Dan Florin Berendel cége szállította. A két üzletember ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása, csalás, okirat-hamisítás, illetve ugyanezen cselekmények elkövetésére való felbujtás gyanúja miatt indult eljárás.

A nyomozati anyag szerint a tanúvallomások arra utalnak, hogy a rossz minőségű üzemanyag miatt megrongálódott és javításra szorult több katonai repülőgép. Mivel a védelmi és stratégiai szerepet ellátó repülőgépek kénytelenek voltak a javítóműhelyben vesztegelni, és figyelembe véve azt is, hogy Románia NATO-tagállam, az ügyészek szerint a csalás a nemzetbiztonság rovására történt, a tettek pedig kimerítik a rombolás bűncselekményét.

A Cristian Berendel és Dan Florin Berendel érdekeltségébe tartozó cég 2018 februárjában kötött 4 évre szóló szerződést a védelmi minisztériummal kétfajta kerozin – Jet Al és Jet Al Premium – szállítására. A keretmegállapodás időtartama 2018. március elseje és 2021. december 31-e között volt.

A szerződés leszögezte, hogy a kerozinnak bizonyos minőségi kritériumoknak kell megfelelnie – nem lehet 6 hónapnál régebbi gyártású, és kötelezően tartalmaznia kell két adalékanyagot, antioxidánst és antisztatikus adalékanyagot.

A cég az első adagot a vállalásainak megfelelően szállította, hogy megnyerje ügyfele bizalmát. Amikor azonban az első szállítmány kerozin fogytán volt, egy másik, 2017 októbere óta a konstancai kikötőben horgonyzó tankhajóból kezdték el fuvarozni az üzemanyagot, anélkül, hogy erről értesítették volna a szaktárcát- állítja az ügyészség.

A tanúvallomások szerint 2018 után kezdődött a katonai repülőgépek sorozatos meghibásodása. Az egyik probléma a kenésben észlelt hiányosság, ami a fémelemekből származó fémforgácsok érintkezéséhez vezetett. Az ügyészek megjegyzik, hogy 2019 után, amikor az importált kerozin szállítását leállították, és hazai beszállítótól származó üzemanyaggal helyettesítették, a problémák megszűntek.

Hozzáteszik, a cég könnyedén becsaphatta ügyfelét, vagyis a védelmi minisztériumot, mert senki nem ellenőrizte az üzemanyag megfelelő minőségéhez elengedhetetlen adalékanyagok meglétét a kerozinban.