A kórházakat is hatalmas energiaszámlák sújtják, a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórházban idén hat hónap alatt fizettek szinte annyit, mint tavaly összesen

2022. október 5. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kórházak vezetőinek is fejfájást okoznak a magas energiaárak. A Kolozs Megyei Sürgősségi Kórháznak is jelentősen megnőttek a gáz- és villanyszámlái, 2022 első hat hónapjában összesen 4 499 717 lejnyi gázt és 2 276 959 lejnyi villamos energiát számláztak ki nekik, írja a Știri de Cluj.

Dorel Danciu, a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője a lapnak azt nyilatkozta, hogy a 2021-es fogyasztáshoz hasonló idei fogyasztás mellett is jelentősen emelkedtek a számlák. 2022 első hat hónapjában annyit kellett fizetniük, mint a tavalyi számlák összértékének 77 százaléka. A szóvivő elmondása szerint minden olyan megszorító intézkedést kizárnak, ami a betegek kórházi kezelését negatívan érintené.

A központi fűtés hatékonyságának növelése érdekében eszközölnek néhány beruházást, például a Dominic Stanca II. nőgyógyászati klinika épületegyüttesét kiszolgáló központi fűtőberendezést kicserélik. Emellett a radiátorszelepeket lecserélik termosztatikus szelepekre, az orvosi műszerek sterilizálására használt eddigi gázzal működő berendezést gőzsterilizálóra cserélték, valamint lekapcsolják a világítást az olyan adminisztratív helyiségekben, ahol nincsenek betegek. Ugyanakkor azt is fontolgatják, hogy a helyi önkormányzathoz fordulnak támogatásért a számláik fedezésére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!