A holokausztnak és a kommunizmus börtöneinek emléket állító múzeumokra írtak alá finanszírozási szerződést

2022. október 4. – 14:43

frissítve

A holokausztnak és a kommunizmus börtöneinek emléket állító múzeumokra írtak alá finanszírozási szerződést
A Râmnicu Sărat-i börtön, jelenlegi állapotában – Fotó: memorialulramnicusarat.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök és a kormány más képviselőinek jelenlétében kedden aláírták a Victoria-palotában a bukaresti holokauszt-múzeum és a Râmnicu Sărat-i Csend Börtöne börtönmúzeum finanszírozási szerződését, írja az RMDSZ közleménye

Az európai beruházások és projektek minisztériuma kilenc emlékmúzeum létrejöttét finanszírozza az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként, ezek közül kettőnek a finanszírozási szerződését írták alá kedden. A bukaresti holokauszt-múzeum 17,85 millió euróból, míg a Râmnicu Sărat-i Csend Börtöne 10,71 millió euróból fog felépülni.

“Régi adósságait törleszti az ország a Romániai Holokauszt- és Zsidótörténeti Múzeum, valamint a Csend Börtöne börtönmúzeum és oktatási központ létrehozásával. A zsidótörténeti múzeum a fővárosban épül, és a holokauszt rettenetes időszakát mutatja be, a börtönmúzeum Râmnicu Săraton segíti az új nemzedékekkel megértetni az elnyomó nacionálkommunista rezsim borzalmait. Más időszakok és más gaztettek, mégis ugyanarról szólnak: miként vallottak kudarcot az államok abban az alapvető feladatukban, hogy megvédjék saját polgáraikat. Erkölcsi kötelességünk emlékezni és emlékeztetni. Mert ha nem felejtünk, a szélsőséges eszmék és az idegengyűlölet szégyenfoltjai maradnak a kollektív tudatunknak, a társadalom pedig nem követi el ugyanazokat a hibákat” – idézte a közlemény Kelemen Hunort.

Az európai beruházások és projektek minisztériumának államtitkára, Hegedüs Csilla fontos lépésként értékelte a finanszírozási szerződések aláírását. "Sokan azt mondják, nem a múzeumok hiányoznak nekünk. Én pedig azt mondom: a holokauszt, a kommunizmus évei mind-mind olyan sebek, amelyeket meg kell próbálnunk begyógyítani, de soha nem szabad elfelejteni. Szembe kell néznünk a múltunkkal, másképp nem tudunk egészséges, szabad jövőt építeni' – nyomatékosította.

Aláírják a két múzeum finanszírozási szerződését a Cotroceni-palotában, a kormány képviselőinek jelenlétében – Fotó: gov.ro
Aláírják a két múzeum finanszírozási szerződését a Cotroceni-palotában, a kormány képviselőinek jelenlétében – Fotó: gov.ro


A közlemény szerint a Csend Börtöne börtönmúzeum 1989 óta a legnagyobb olyan projekt Romániában, amelyet a kommunizmus áldozatai emlékének szentelnek. Az olyan börtönök mellett, mint a máramarosszigeti, szamosújvári vagy nagyenyedi, a Râmnicu Sărat-i börtön a kommunista elnyomás egyik központja volt, de a projektnek köszönhetően az emlékezés terévé, kulturális, dokumentumfilmes és turisztikai központtá alakul. A múzeumon túl egy oktatási központot is létrehoznak, amely a virtuális valósággal, interaktív módon teszi majd érthetővé a fiatalok számára az 1989 előtt történteket. A tervekben fontos szerepet kapott, hogy az oktatási központot 21. századi technikai eszközökkel szereljék fel.

A bukaresti holokauszt-múzeum megtervezésével a romániai holokauszt kutatásával foglalkozó bukaresti Elie Wiesel Intézetet bízták meg. A 10.397 négyzetméter területű építmény célja a romániai zsidó közösségek történelmének, kultúrájának és hagyományainak megismertetése lesz. A múzeum Bukarest központjában, a Banloc-Goodrich-palotában kap majd helyet, amelyet Octav Doicescu építész tervezett az 1940-es években, és jelenlegi állapotában átépítésre szorul. Az állandó kiállítás központjában a zsidóság Románia modernizációs történetében betöltött szerepe áll majd. A múzeumban egy multifunkcionális médiaközpont is helyet kap, amely kulturális, oktatási és kutatási tevékenységre is használható lesz. A cél, hogy minél több oktatási programnak, szemináriumnak és workshopnak adjon helyet a diákok, tanárok és szakértők számára, valamint kreatív, művészi tevékenységeknek, koncerteknek, színházi előadásoknak, filmvetítéseknek és könyvbemutatóknak is helyszínéül szolgálhat.

A tervek szerint a munkálatok 2026 közepéig tartanak majd.

A két most említett múzeumon kívül még hét múzeum létesítését/fejlesztését tervezik: Temesváron az 1989. decemberi forradalomnak emléket állító létesítményt terveznek, a kommunizmus áldozatainak emlékét őrzőt Máramarosszigeten, Szatmárnémetiben a kényszerkitelepítéseknek és az erőteljes iparosításnak állítanak emléket, Sepsiszentgyörgyön a kommunizmus borzalmaira lehet majd felidézni az egykori dohánygyár épületében szervezett múzeumba, Marosvásárhelyen pedig fotómúzeumot alapítanának, Szászfenesen az Erdélyi Identitás Múzeumot építenék meg, ami a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum része lesz, míg Nagyenyeden Rabok gödre néven állítanak emléket a börtöntemetőnek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!