A levegőminőség valós idejű követésére kifejlesztett mobilalkalmazást mutatott be a minisztérium

2022. október 4. – 16:25

frissítve

A levegőminőség valós idejű követésére kifejlesztett mobilalkalmazást mutatott be a minisztérium
A Calitate Aer nevű alkalmazás Marosvásárhely levegőminőségét mutatja – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A levegőminőség valós idejű követésére kifejlesztett telefonos alkalmazás mutatott be kedden a Környezetvédelmi Minisztérium, a Calitate Aer néven elérhető alkalmazás összesen 162 mérőállomás adatait összegzi az országban, számolt be az Agerpres.

A mostani fejlesztés alapvetőn két részből tevődik össze. Egyrészt van egy alkalmazás, amelyet a telefonra letöltve az App Store-ból vagy a Google Play-ből élőben lehet követni a rendelkezésre álló 162 mérőállomás adatait, de akár a korábbi statisztikák is visszakereshetők. A felhasználók rendszeres értesítéseket kérhetnek a kiválasztott mérőpontok adatairól, valamint az esetleges magas légszennyezettségi szintről figyelmeztetéseket is kapnak.

Másrészt fejlesztették az adatokat szolgáló rendszert, új mérőállomásokkal és mobil laboratóriumokkal egészítették ki a levegőminőséget mérő országos hálózatot. Főleg azokon a területeken szereltek fel új mérőpontokat, ahol a múltban sok levegőminőségi problémát jelentettek.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint 11 mérőállomást szereltek fel korszerű eszközökkel, mellett 19 mérőállomással bővítették a bukaresti hálózatot.

„Egy állandó monitorizálásról van szó, ami azt jelenti, hogy tudjuk mérni a helyi döntéseknek a hatását is a levegő minőségével kapcsolatban. Ott, ahol jó döntéseket hoztak a városvezetők, például a közszállítás modernizálásával, javult a levegőminőség. Ezen kívül mérni tudjuk az esetleges helyi gócok, például egy tűzvész hatását is. Ugyanakkor négy olyan mozgó laboratóriumot vásároltunk, amelyeket bármikor bárhova ki tudnak vinni a kollégák, a szakemberek, és mérni tudják a levegő minőségét” – idézi a minisztérium közleménye Tánczost.

A miniszter szerint szemben a hasonló alkalmazásokkal, a szaktárca támogatásával kifejlesztett applikáció a hivatalos mérési adatokat mutatja, azokat az adatokat, amelyeket az uniós normáknak megfelelően mér a levegőminőség-megfigyelési országos hálózat.

Az Agerpres híre szerint a levegő minőségét három kategóriába sorolják, jó, rossz és nagyon rossz, de az applikációt letöltve csak jó és elfogadható minősítéstű levegőről találtunk értesítést. Számos helyen ugyanakkor még nem állnak rendelkezésre adatok.

„Az alkalmazás segítségével mostantól minden állampolgár láthatja, hogy az illető városban milyen minőségű levegőt mér a hivatalosan engedélyezett berendezés, mekkora a szálló por, a nitrogén-oxidok és nitrogén-dioxid, kén-dioxid vagy ózon koncentrációja” – jelentette be bukaresti sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter.

A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott beruházás összértéke 9 millió lej. Emellett a szaktárca mintegy 30 millió lejes beruházással bővíti és korszerűsíti a levegőminőség mérő országos infrastruktúrát. A közbeszerzési eljárás szakaszában lévő beruházást a Nagy Infrastruktúra Operatív Programból finanszírozzák, és 21 mobil laboratórium, valamint 46 mérőeszközökkel ellátott drón beszerzését és beüzemelését foglalja magában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!