A szivattyúzás nyomán tovább csökkent a verespataki Tăul Mare tó vízszintje

2022. október 4. – 12:09

frissítve

A szivattyúzás nyomán tovább csökkent a verespataki Tăul Mare tó vízszintje
A verespataki Tăul Mare halastó – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A kedd reggeli mérések szerint mintegy 135 centiméterrel csökkent a verespataki Tăul Mare halastó vízszintje a szivattyúzás elkezdésekor jegyzetthez képest – tájékoztatott az Agerpres a Fehér megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közleménye alapján.

A közlemény szerint továbbra is üzemel három nagy teljesítményű szivattyú, egy negyedik tartalékként készen áll a bevetésre, további kettőt pedig szintén készenlétben tartanak, hogy szükség esetén csökkentsék a vízszintet a Verespatak lakott területén levő szűkebb mederrésznél.

Több megye katonai tűzoltói, csendőrök, rendőrök, katonák, valamint a Román Vízügyi Hatóság és más illetékes intézmények szakemberei dolgoznak a gátszakadás jelentette veszély elhárításán. A katasztrófavédelem közleménye szerint az elmúlt 24 órában négyzetméterenként 15 liter csapadék hullott a térségben.

Verespatak lakosságát vasárnapra virradóan evakuálták, miután a község polgármestere az 112-es segélyhívó számon jelezte, hogy repedést észleltek a település fölött található Tăul Mare tó gátján.

A katasztrófavédelem 268 személyt szólított fel otthona elhagyására, közülük 126-an ezt önként megtették, 137-en megtagadták az otthonuk elhagyását. Öt személyt a hatóságok evakuáltak és szállásoltak el az abrudbányai iskola bentlakásában. A megyei katasztrófavédelem teljes operatív személyzetét riasztotta, de a Hunyad, a Kolozs, a Maros és a Bihar megyei katasztrófavédelem, valamint a rendőrség és a csendőrség is nagy erőket mozgósított.

Ellenőrzik a romániai gátak üzembiztonságát

A Nicolae Ciucă kormányfő vezetésével ülésező Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) hétfő este elrendelte a Románia területén lévő gátak minőségének és üzembiztonságának műszaki ellenőrzését.

A döntés előzménye, hogy sérülést észleltek a hatóságok a Verespatakhoz közeli Tăul Mare mesterséges halastó gátján, és mivel nem sikerült leereszteni a vizet, vasárnapra virradóra elrendelték a veszélyeztetett térség kilakoltatását.

A CNSU határozata értelmében az ellenőrzéseket a Román Vizek Országos Hatósága és az Állami Építkezési Felügyelőség végzi, de segítségül hívhatják más közintézmények vagy civilszervezetek szakembereit is. Az ellenőrzőbizottságok jelentésekbe foglalják a következtetéseiket és az ajánlásaikat. A helyszíni vizsgálatok elvégzésének határideje 2022. november 20.

A bizottságok jelentéseit a belügyiminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága összegzi, és továbbítja a CNSU-nak – olvasható a hétfő esti határozatban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!