A szivattyúzás nyomán tovább csökkent a verespataki Tăul Mare tó vízszintje

2022. október 4. – 12:09

frissítve

A szivattyúzás nyomán tovább csökkent a verespataki Tăul Mare tó vízszintje
A verespataki Tăul Mare halastó – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A kedd reggeli mérések szerint mintegy 135 centiméterrel csökkent a verespataki Tăul Mare halastó vízszintje a szivattyúzás elkezdésekor jegyzetthez képest – tájékoztatott az Agerpres a Fehér megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közleménye alapján.

A közlemény szerint továbbra is üzemel három nagy teljesítményű szivattyú, egy negyedik tartalékként készen áll a bevetésre, további kettőt pedig szintén készenlétben tartanak, hogy szükség esetén csökkentsék a vízszintet a Verespatak lakott területén levő szűkebb mederrésznél.

Több megye katonai tűzoltói, csendőrök, rendőrök, katonák, valamint a Román Vízügyi Hatóság és más illetékes intézmények szakemberei dolgoznak a gátszakadás jelentette veszély elhárításán. A katasztrófavédelem közleménye szerint az elmúlt 24 órában négyzetméterenként 15 liter csapadék hullott a térségben.

Verespatak lakosságát vasárnapra virradóan evakuálták, miután a község polgármestere az 112-es segélyhívó számon jelezte, hogy repedést észleltek a település fölött található Tăul Mare tó gátján.

A katasztrófavédelem 268 személyt szólított fel otthona elhagyására, közülük 126-an ezt önként megtették, 137-en megtagadták az otthonuk elhagyását. Öt személyt a hatóságok evakuáltak és szállásoltak el az abrudbányai iskola bentlakásában. A megyei katasztrófavédelem teljes operatív személyzetét riasztotta, de a Hunyad, a Kolozs, a Maros és a Bihar megyei katasztrófavédelem, valamint a rendőrség és a csendőrség is nagy erőket mozgósított.

Ellenőrzik a romániai gátak üzembiztonságát

A Nicolae Ciucă kormányfő vezetésével ülésező Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) hétfő este elrendelte a Románia területén lévő gátak minőségének és üzembiztonságának műszaki ellenőrzését.

A döntés előzménye, hogy sérülést észleltek a hatóságok a Verespatakhoz közeli Tăul Mare mesterséges halastó gátján, és mivel nem sikerült leereszteni a vizet, vasárnapra virradóra elrendelték a veszélyeztetett térség kilakoltatását.

A CNSU határozata értelmében az ellenőrzéseket a Román Vizek Országos Hatósága és az Állami Építkezési Felügyelőség végzi, de segítségül hívhatják más közintézmények vagy civilszervezetek szakembereit is. Az ellenőrzőbizottságok jelentésekbe foglalják a következtetéseiket és az ajánlásaikat. A helyszíni vizsgálatok elvégzésének határideje 2022. november 20.

A bizottságok jelentéseit a belügyiminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága összegzi, és továbbítja a CNSU-nak – olvasható a hétfő esti határozatban.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!