Kiállt Tánczos mellett az RMDSZ parlamenti csoportja, szerintük „félretájékoztató kampány” zajlik a miniszter ellen

2022. október 4. – 13:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ parlamenti csoportja elítéli és alaptalannak tartja a Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter ellen indított „félretájékoztató kampányt”, amely szerint a miniszter nem biztosítja a nemzeti parkok védelmét – írják kedden közzétett állásfoglalásukban. Ebben az RMDSZ képviselői és szenátorai támogatásukról biztosítják a minisztert, aki szerintük

„eddigi munkája alapján az utóbbi évek legeredményesebb környezetvédelmi miniszterének bizonyult, ugyanakkor elítélik az alaptalan, hazugságoktól hemzsegő és rosszindulatú hangulatkeltést”.

„Ez az állítás hamis, a 2021-es kormányprogramban pontosan Tánczos Barna javaslatára került be, hogy minden nemzeti park területének 75%-a szigorúan védett terület legyen, és az ezzel járó megszorítások miatt a tulajdonosokat kompenzálják” – szögezik le.

Hozzáteszik: tekintettel arra, hogy a nemzeti parkok területeinek bizonyos részei már eddig is szigorúan védettek voltak, Tánczos Barna miniszter javaslata, a nemzetközi szabályrendszer ajánlását figyelembe véve, az volt, hogy ezt a védettségi szintet az összterület háromnegyedére kell kiterjeszteni, azaz 75 százalékára. Ezzel a javaslattal a koalíció teljes mértékben egyetértett.

„A kormányprogramba foglaltak szerint elkezdődtek a szigorúan védett területek kiterjesztésére vonatkozó eljárások, az érintett helyi lakossággal, szakemberekkel és civil szervezetekkel folytatott konzultációk. Ezért számunkra érthetetlen, hogy miért volt szükség egy lejárató kampányra szeptember végén, mindazok után, hogy a munkálatok jóval korábban megkezdődtek és hosszú idő után végre kimozdultunk a holtpontról, hacsak nem Tánczos Barna miniszter lejáratása a cél.

A szigorúan védett területek tulajdonosai számára tiltott a faanyag üzemszerű kitermelése, az európai rendelkezések értelmében a tulajdonosok számára bevétel-kompenzáció jár a ki nem termelhető famennyiség függvényében. E téren is nagy előrelépés történt, hiszen hosszú idő után először a Tánczos Barna mandátuma alatt sikerült a Környezetvédelmi Minisztériumnak az összes tartozást kifizetnie és a kompenzációkat időben és naprakészen törlesztenie, azaz az erdőtulajdonosakat első alkalommal kárpótolták időben az erdő kitermelését érintő bevétel-kiesés miatt” – részletezik a közleményben.

Meggyőződésünk, hogy Tánczos Barna személye a garancia arra, hogy a kormányprogramban vállaltak gyakorlatban is megvalósuljanak, továbbra is élvezi az RMDSZ parlamenti csoportjának a bizalmát – zárul az állásfoglalás.

Bár az állásfoglalás nem említi név szerint, de egyértelműen a Declic székelyföldi kampánykörútjára való reakcióként született, amelyben a civil aktivisták 22 Hargita megyei települést jártak végig, mindenhol megállva, és tájékoztatva a lakosságot arról, hogy szerintük milyen túlkapások tapasztalhatók a romániai erdőgazdálkodás, fakitermelés területén. Az akcióval Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert célozták meg, magyarul is kampányolva. Ráadásul a Declic „szégyenkaravánjának” csíkszentkirályi állomása meglehetősen feszültre sikeredett: a környezetvédelmi miniszter szülőfalujában összegyűlt 4-5 helybéli magyarul szidalmazta a védett erdőkért kampányoló civileket, és a miniszter is megjelent a helyszínen.

Maga Tánczos korábban szintén lejárató kampánynak és a személye elleni támadásnak nevezte a Declic közösség figyelemfelkelő akcióját, amellyel szombaton Csíkszentkirályra is megérkeztek a civil aktivisták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!