Klaus Iohannis és további hét államfő közös nyilatkozatban állt ki Ukrajna területi integritása mellett

2022. október 3. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Közös nyilatkozatban állt ki Ukrajna szuverenitásáért és területi integritásáért Klaus Iohannis és további hét közép-kelet-európai NATO-tagállam elnöke, írja az Agerpres.

„Mi, azon közép- és kelet-európai országok államfői, amelyeknek vezetői Kijevbe látogattak a háború alatt, és saját szemünkkel látták az orosz agresszió hatásait, nem tűrhetjük némán, ahogy az Orosz Föderáció megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük közzé: megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország arra irányuló kísérleteit, hogy ukrán területeket annektáljon. Határozottan támogatjuk a 2008-as bukaresti NATO-csúcs döntését Ukrajna jövőbeni csatlakozására vonatkozóan” – olvasható a dokumentumban.

Az aláírók leszögezik, hogy támogatják az orosz invázióval szemben védekező Ukrajnát, és Oroszországtól követelik, hogy azonnal vonja ki erőit az elfoglalt területekről. Ugyanakkor arra biztatják a szövetséges államokat, hogy jelentősen növeljék meg az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget. Az agresszorokat bíróság előtt kell felelősségre vonni – teszik hozzá.

A nyilatkozatot Klaus Iohannis, Románia elnöke, Miloš Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke, Alar Karis, Észtország elnöke, Egils Levits, Lettország elnöke, Gitanas Nauseda, Litvánia elnöke, Sztevo Pendarovszki, Észak-Macedónia elnöke, Milo Đukanović, Montenegró elnöke, Andrzej Duda, Lengyelország elnöke, Zuzana Čaputová, Szlovákia elnöke írta alá.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!