Elutasította a parlamenti különbizottság, hogy a bírót is kinevezhessen legfőbb ügyésznek az államfő

2022. október 3. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Módosításokkal elfogadta hétfőn az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság az ügyészek és bírák jogállásáról szóló tervezetet. A 16 támogató és 6 elutasító szavazattal elfogadott jelentést a képviselőház tárgyalja első házként.

A különbizottság elvetette azt a módosító javaslatot, amely szerint az államfő bírót is kinevezhet legfőbb ügyésznek. A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Robert Cazanciuc az ülésen emlékeztette a testület tagjait arra, hogy korábban egy közleményben a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege is a módosítás ellen foglalt állást.

Így végül a tervezetben megmaradt a kormány által javasolt változat, amely szerint a legfőbb ügyészt az államfő nevezi ki három évre a legkevesebb 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkező ügyészek soraiból.

A bizottság elfogadta azt a módosító javaslatot, miszerint a bíróságok ítélőtanácsaiban konzultatív jelleggel részt vehetnek bírójelöltek is. Ez esetben ők is aláírják a perben hozott ítéletet és az ítélet kivonatát, a bírósági határozat pedig tartalmazza a véleményüket.

A testület megszavazta azt az indítványt is, miszerint „a vezetői tisztséget betöltő személlyel szemben alkalmazott fegyelmi szankció – a figyelmeztetés kivételével – a tisztségből való felmentést vonja maga után”.

Az ügyészek és bírák jogállásáról szóló tervezet a harmadik jogszabály az igazságügyi törvénycsomagból, amelyet megvitatott a parlamenti különbizottság. A testület korábban elfogadta a CSM működéséről és az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló tervezetet, amelyeket a képviselőház plénuma is megszavazott már.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!