Elutasította a parlamenti különbizottság, hogy a bírót is kinevezhessen legfőbb ügyésznek az államfő

2022. október 3. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Módosításokkal elfogadta hétfőn az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság az ügyészek és bírák jogállásáról szóló tervezetet. A 16 támogató és 6 elutasító szavazattal elfogadott jelentést a képviselőház tárgyalja első házként.

A különbizottság elvetette azt a módosító javaslatot, amely szerint az államfő bírót is kinevezhet legfőbb ügyésznek. A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Robert Cazanciuc az ülésen emlékeztette a testület tagjait arra, hogy korábban egy közleményben a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege is a módosítás ellen foglalt állást.

Így végül a tervezetben megmaradt a kormány által javasolt változat, amely szerint a legfőbb ügyészt az államfő nevezi ki három évre a legkevesebb 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkező ügyészek soraiból.

A bizottság elfogadta azt a módosító javaslatot, miszerint a bíróságok ítélőtanácsaiban konzultatív jelleggel részt vehetnek bírójelöltek is. Ez esetben ők is aláírják a perben hozott ítéletet és az ítélet kivonatát, a bírósági határozat pedig tartalmazza a véleményüket.

A testület megszavazta azt az indítványt is, miszerint „a vezetői tisztséget betöltő személlyel szemben alkalmazott fegyelmi szankció – a figyelmeztetés kivételével – a tisztségből való felmentést vonja maga után”.

Az ügyészek és bírák jogállásáról szóló tervezet a harmadik jogszabály az igazságügyi törvénycsomagból, amelyet megvitatott a parlamenti különbizottság. A testület korábban elfogadta a CSM működéséről és az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló tervezetet, amelyeket a képviselőház plénuma is megszavazott már.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!