Jövőre elkezdenék az árvízvédelmi munkálatokat Gyimesfelsőlokon és Gyimesközéplokon

2022. október 1. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre elkezdőthetnek az árvízvédelmi munkálatok Gyimesfelsőlokon és Gyimesközéplokon – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztet azt követően, hogy a Gyimesekben a települések polgármestereivel, illetve vízügyi szakemberekkel egyeztetett.

Tánczos szerint a két település esetében a Tatros és a Hidegség-pataknál a munkálatok részeként parterősítést végeznek, támfalakat, parterősítő műveket, keresztműtárgyakat építenek ki, és folyómederszabályozást végeznek.

„Ez egy 100 millió lejre becsült beruházás, amely Gyimesközéplok és Gyimesfelsőlok számára széleskörű árvízvédelmi munkálatokat jelent. Több éves projektről van szó, a most következő lépés az engedélyeztetési folyamat. Ahhoz, hogy jövőre elkezdődhessenek a munkálatok, a környezetvédelmi tárca biztosítja a szükséges forrásokat” – idézi Tánczost az RMDSZ közleménye.

A tárcavezető Gyimesek völgyében tett munkalátogatása során a Tatros Bákó megyei szakaszának vízgyűjtő medencéjében végzett árvízvédelmi munkálatok kivitelezését is megnézte. A közlemény szerint ez egy több éves projekt, amely keretében több mint 500 millió lej értékben végeznek árvízvédelmi munkálatokat az Országos Vízügyi Hatóság szakembereinek irányításával. Ennek részeként jelentős partvédelmi beruházás valósult meg Gyimesbükkön, a Tatros és mellékpatakainak szabályozásával.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!