Közvitán egy új törvénymódosítás, amely könnyítené a medvék kilövését

2022. szeptember 29. – 19:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A környezetvédelmi minisztérium weboldalán szeptember 22-én közölték: közvitára bocsátottak egy olyan törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy az emberekre támadó medvéket azonnal ki lehessen lőni, azaz az incidenstől számított 24 órán belül.

A fejleményekre a News.ro portál figyelt fel, itt pedig Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert idézik, aki szerint ha emberi élet kerül veszélybe – márpedig volt erre korábban példa –, akkor megengedhetetlen, hogy hetekig várni kelljen az engedélyek kibocsátására. A portál szerint a tárcavezető egy csütörtöki rendezvényen (a romániai barnamedve-populáció megőrzése érdekében indított tájékoztató médiakampány kezdetén) arról is beszélt, hogy az Európai Unió 12 tagállama kérte a medve- és farkasállomány kezelésével kapcsolatos jogszabályok európai szintű módosítását, főként az élőhelyek védelmére vonatkozó irányelvek korrigálásával kapcsolatban, mivel egyre több országban okoznak gondokat a nagytestű ragadozók.

Tánczos itt hozzátette: a jogszabály-módosításokon túl szükség lesz a tájékoztató és felvilágosító kampányokra, hiszen az állampolgárok, a turisták és a gazdálkodók meg kell tanulják, hogyan kell reagálni a medvékkel való találkozáskor.

A jelenlegi procedúrát a veszélyes medvék azonnali kilövését szabályozó 2021/81-es sürgősségi rendelet szabályozza, amely előírja, hogy a medve kilövése csak „fokozatosan” történhet meg az illetékesek által végzett helyszíni elemzés után. Bizonyos káresetek során előfordult, hogy a medvék kilövésére vonatkozó kérelmeket elutasították, tehát ezen könnyítene a jelenleg közvitára küldött módosítás.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!