Új tervezet: 500 lejjel is bírságolhatják a közterületeken dohányzó kiskorúakat

2022. szeptember 28. – 14:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tervezet szerint 100-tól 500 lejig terjedő pénzbírság járna azoknak a kiskorúaknak, akik nyilvános helyeken és azok 200 méteres körzetében: közutak mellett, parkokban, stadionokban, buszmegállókban vagy az oktatási intézményekben cigarettáznak – írta szerdán az Agerpres. A PSD-s, PNL-s és kisebbségek parlamenti frakciójához tartozó 29 képviselő és szenátor által benyújtott módosítási javaslat a dohánytermékek egészségkárosító hatásainak visszaszorításáról szóló 2002/349-es törvényt módosítaná.

Az indoklásban a kezdeményezők többek között az Országos Drogellenes Ügynökség (ANA) egyik felmérésére hivatkoznak, amelynek értelmében aggodalomra ad okot a fiatalok dohány-, alkohol- és kábítószer-fogyasztása. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy míg a közterületen történő alkoholfogyasztást bünteti az 1991/61-es törvény, a dohányzást sem ez, sem más jogszabály nem szankcionálja, így a fiatalok dohánytermék-fogyasztásának csökkentésére irányuló erőfeszítések eredménytelenek.

A tervezetet előbb a szenátusnak kell megvitatnia, majd a képviselőház elé kerül, amely döntő házként szavaz róla.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!