Új tervezet: 500 lejjel is bírságolhatják a közterületeken dohányzó kiskorúakat

2022. szeptember 28. – 14:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tervezet szerint 100-tól 500 lejig terjedő pénzbírság járna azoknak a kiskorúaknak, akik nyilvános helyeken és azok 200 méteres körzetében: közutak mellett, parkokban, stadionokban, buszmegállókban vagy az oktatási intézményekben cigarettáznak – írta szerdán az Agerpres. A PSD-s, PNL-s és kisebbségek parlamenti frakciójához tartozó 29 képviselő és szenátor által benyújtott módosítási javaslat a dohánytermékek egészségkárosító hatásainak visszaszorításáról szóló 2002/349-es törvényt módosítaná.

Az indoklásban a kezdeményezők többek között az Országos Drogellenes Ügynökség (ANA) egyik felmérésére hivatkoznak, amelynek értelmében aggodalomra ad okot a fiatalok dohány-, alkohol- és kábítószer-fogyasztása. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy míg a közterületen történő alkoholfogyasztást bünteti az 1991/61-es törvény, a dohányzást sem ez, sem más jogszabály nem szankcionálja, így a fiatalok dohánytermék-fogyasztásának csökkentésére irányuló erőfeszítések eredménytelenek.

A tervezetet előbb a szenátusnak kell megvitatnia, majd a képviselőház elé kerül, amely döntő házként szavaz róla.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!