Az USR az Európai Ügyészségig és a Csalás Elleni Hivatalig vitte a rendőrség BMW-beszerzéseinek ügyét

2022. szeptember 28. – 17:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), az Európai Ügyészség és a Számvevőszék figyelmét is felhívta a Román Rendőrség BMW-beszerzéseire – nyilatkozta az alakulat elnöke.

A Transtelexen is beszámoltunk róla, hogy a román rendőrség 600 gépjármű beszerzésére írt ki közbeszerzései eljárást, azonban az Europol szakszervezete szerint ez egy „dedikált” licit volt. Azaz a tenderfüzetben megjelenő műszaki leírásnak lényegében csak a BMW-k, azok közül is csak egy konkrét típus felelt meg.

Egyebek mellett például azt is kérték a licit során, hogy az automata járművek 8+1 sebességesek legyenek, ilyen sebességváltója pedig csak kevés modellnek van.

Az Agerpres közölte, Cătălin Drulă egy szerdai sajtótájékoztatón jelentette be, előbb a menedzsment-hatóságnak kell elvégeznie a szükséges ellenőrzéseket, és mivel európai uniós alapokat is felhasználtak a beszerzéshez, az OLAF-nak és az Európai Ügyészségnek is van hatásköre vizsgálni az ügyet.

Az USR szerint a Román Rendőrség által kiírt közbeszerzési eljárás egyértelműen sérti azt a hazai jogrendbe is átültetett európai irányelvet, amely tiltja, hogy a versenyt korlátozó műszaki követelmények szerepeljenek a kiírásban. Jelen esetben a tenderfüzetet „az államfő barátja által árusított” autómárkára szabták – állítja Drulă –, olyan követelményeket jelöltek meg benne, amelyek gyakorlatilag valamennyi többi autómárkát kizárták a versenyből. „Miért került be a tenderfüzetbe, hogy legtöbb 1450 mm magas lehet az autó? Ezzel két konkurens márka is kiesett, mert 6 mm-rel magasabbak” – magyarázta a politikus, hozzátéve, „két-három modell” felelt még meg a kiírásban szereplő feltételeknek, „ezek azonban teljesen más árkategóriába tartoznak”, nem tudták volna felvenni az árversenyt.

Az USR elnöke felhívást intézett Crin Bologa korrupcióellenes főügyészhez is, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.

A Román Rendőrség vezetője korábban alaptalannak és rosszhiszeműnek nevezte az intézmény állományába kerülő, első körben 100 BMW típusú gépjármű beszerzési eljárásával kapcsolatos vádakat. Mint rámutatott, a közbeszerzési eljárás tiszteletben tartja az időszerűség, a jogszerűség és az átláthatóság elvét, és minden dokumentumot bármikor az illetékes intézmények rendelkezésére bocsátanak ellenőrzés céljából. Hozzátette, az eljárást végig nyomon követte az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP), amelynek a jóváhagyása nélkül nem írhatták volna alá a keretszerződést. Ugyanakkor az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsnál (CNSC) sem támadták meg a beszerzést, nem emeltek kifogást sem a pályázati dokumentációban előírt követelmények, sem az eredmény ellen – érvelt.

Amint a Transtelexen megírtuk, a román sajtóban megjelent egy összesítés arról, hogy a német állampolgárságú Schmidt cége, amely a BMW hivatalos romániai beszállítója, milyen közbeszerzéseket nyert el az utóbbi években, azaz hogy mennyi közpénzhez jutott a szerződések révén.

Mint írják, az idei őszi, 98 millió lejes (kb. 20 millió euró) szerződés a legnagyobb összegű, azonban mindössze a 25%-át jelenti annak az összegnek, amelyet az elmúlt 7 évben, 2015 óta az Automobile Bavaria kapott, elsősorban a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézményektől. Amióta Iohannis Románia elnöke, Schmidt cége 45 szerződés keretében összesen 404 millió lejre, azaz kb. 83 millió euróra kötött szerződéseket.

A nyújtott szolgáltatások nemcsak beszerzésekről szóltak, voltak közöttük karbantartásról szóló megállapodások is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!