Az USR az Európai Ügyészségig és a Csalás Elleni Hivatalig vitte a rendőrség BMW-beszerzéseinek ügyét

2022. szeptember 28. – 16:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), az Európai Ügyészség és a Számvevőszék figyelmét is felhívta a Román Rendőrség BMW-beszerzéseire – nyilatkozta az alakulat elnöke.

A Transtelexen is beszámoltunk róla, hogy a román rendőrség 600 gépjármű beszerzésére írt ki közbeszerzései eljárást, azonban az Europol szakszervezete szerint ez egy „dedikált” licit volt. Azaz a tenderfüzetben megjelenő műszaki leírásnak lényegében csak a BMW-k, azok közül is csak egy konkrét típus felelt meg.

Egyebek mellett például azt is kérték a licit során, hogy az automata járművek 8+1 sebességesek legyenek, ilyen sebességváltója pedig csak kevés modellnek van.

Az Agerpres közölte, Cătălin Drulă egy szerdai sajtótájékoztatón jelentette be, előbb a menedzsment-hatóságnak kell elvégeznie a szükséges ellenőrzéseket, és mivel európai uniós alapokat is felhasználtak a beszerzéshez, az OLAF-nak és az Európai Ügyészségnek is van hatásköre vizsgálni az ügyet.

Az USR szerint a Román Rendőrség által kiírt közbeszerzési eljárás egyértelműen sérti azt a hazai jogrendbe is átültetett európai irányelvet, amely tiltja, hogy a versenyt korlátozó műszaki követelmények szerepeljenek a kiírásban. Jelen esetben a tenderfüzetet „az államfő barátja által árusított” autómárkára szabták – állítja Drulă -, olyan követelményeket jelöltek meg benne, amelyek gyakorlatilag valamennyi többi autómárkát kizárták a versenyből. „Miért került be a tenderfüzetbe, hogy legtöbb 1450 mm magas lehet az autó? Ezzel két konkurens márka is kiesett, mert 6 mm-rel magasabbak” – magyarázta a politikus, hozzátéve, „két-három modell” felelt még meg a kiírásban szereplő feltételeknek, „ezek azonban teljesen más árkategóriába tartoznak”, nem tudták volna felvenni az árversenyt.

Az USR elnöke felhívást intézett Crin Bologa korrupcióellenes főügyészhez is, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.

A Román Rendőrség vezetője korábban alaptalannak és rosszhiszeműnek nevezte az intézmény állományába kerülő, első körben 100 BMW típusú gépjármű beszerzési eljárásával kapcsolatos vádakat. Mint rámutatott, a közbeszerzési eljárás tiszteletben tartja az időszerűség, a jogszerűség és az átláthatóság elvét, és minden dokumentumot bármikor az illetékes intézmények rendelkezésére bocsátanak ellenőrzés céljából. Hozzátette, az eljárást végig nyomon követte az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP), amelynek a jóváhagyása nélkül nem írhatták volna alá a keretszerződést. Ugyanakkor az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsnál (CNSC) sem támadták meg a beszerzést, nem emeltek kifogást sem a pályázati dokumentációban előírt követelmények, sem az eredmény ellen – érvelt.

Amint a Transtelexen megírtuk, a román sajtóban megjelent egy összesítés arról, hogy a német állampolgárságú Schmidt cége, amely a BMW hivatalos romániai beszállítója, milyen közbeszerzéseket nyert el az utóbbi években, azaz hogy mennyi közpénzhez jutott a szerződések révén.

Mint írják, az idei őszi, 98 millió lejes (kb. 20 millió euró) szerződés a legnagyobb összegű, azonban mindössze a 25%-át jelenti annak az összegnek, amelyet az elmúlt 7 évben, 2015 óta az Automobile Bavaria kapott, elsősorban a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézményektől. Amióta Iohannis Románia elnöke, Schmidt cége 45 szerződés keretében összesen 404 millió lejre, azaz kb. 83 millió euróra kötött szerződéseket.

A nyújtott szolgáltatások nemcsak beszerzésekről szóltak, voltak közöttük karbantartásról szóló megállapodások is.