Ultimátumot adna Indiának Dorin Cioabă, a „romák nemzetközi királya”

2022. szeptember 23. – 13:47

frissítve

Ultimátumot adna Indiának Dorin Cioabă, a „romák nemzetközi királya”
Florin Cioabă roma király halála után idősebb fia, Dorin (középen, jobbra) a romák nemzetközi királya, kisebbik fia, Daniel (középen, balra) pedig a romániai romák királya lett – Fotó: Sebastian Marcovici / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha ismét megválasztják a Nemzetközi Roma Szövetség (IRU) élére, ultimátumot ad Indiának, hogy diaszpóraként ismerje el a világ különböző országaiban élő romákat, mondta Dorin Cioabă, a romák önjelölt nemzetközi királya.

Péntektől vasárnapig tart Nagyszebenben a Roma Kultúra Nemzetközi Fesztiválja, amelynek keretében a Nemzetközi Roma Szövetség (IRU) új elnökét is megválasztják, ebből az alkalomból nyilatkozott a Turnul Sfatului helyi lapnak Dorin Cioabă, aki egy esetleges új mandátum esetén az Európai Unióhoz való közeledést és a romák indiai néphez tartozásának elismertetését nevezte meg fő célként.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

„Ultimátumot fogunk küldeni India kormányának, hogy ismerjen el olyan népként, amely a diaszpórában él, és ha ezt nem teszik meg annak ellenére, hogy évtizedekkel ezelőtt megígérték, akkor nemzetközi bírósághoz fordulunk” – idézte a roma „királyt” a nagyszebeni lap. Cioabă hozzátette, hogy a romák nem akarnak Indiába menni, sem nyomást gyakorolni az ország kormányára segítségért, csupán azt szeretnék, hogy hivatalosan is váljanak az indiai nép részévé. „Amikor jók vagyunk, mindenki az övéinek tekint, amikor rosszak, mindenki elüldöz. Az lenne normális, ha diaszpórában élő, indiai kisebbségként kezelnének bennünket. Ez segítene az ENSZ-nél is, mert akkor India kormánya beszélhetne a nevünkben” – jelentette ki Cioabă.

2016-ban India külügyminisztere India gyermekeinek nevezte a világ különböző országaiban élő mintegy 20 millió romát, és a hozzájuk fűződő kapcsolat dokumentálására buzdított, de Cioabă szerint azóta nem történt előrelépés az ügyben.

Dorin Cioabă azután kapta meg a családja tagjaiból álló bizottságtól a romák nemzetközi királya címet, hogy 2013-ban elhunyt apja, Florin Cioabă önjelölt roma király.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!