Az egyetemi duális képzésről fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány

2022. szeptember 22. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta szerdán a kormány a duális képzés egyetemi szintre való kiterjesztéséhez szükséges jogi keretet, írja az Agerpres. A sürgősségi kormányrendelet a 2011/1-es tanügyi törvényt módosítja és egészíti ki.

Az új változat értelmében az akkreditált felsőoktatási intézmények duális képzést szervezhetnek gazdasági szereplőkkel együttműködve. A duális képzés lényege, hogy a tanítási és kiértékelési folyamattal járó feladatok megoszlanak a felsőoktatási intézmény és a gazdasági szereplő között, oly módon, hogy a felsőoktatási intézmény végzi az elméleti tanítást, a gazdasági szereplő pedig a gyakorlati, „munka általi” képzést, majd mindkettő részt vállal a kiértékelésben.

A kormány tájékoztatása szerint a felsőoktatási intézményeknek módjukban áll majd – önállóan vagy társulás révén, az egyetemi szenátus jóváhagyásával – cégeket, alapítványokat, egyesületeket, iskolai egységeket, duális képzéssel foglalkozó konzorciumokat létrehozni, amennyiben ezek hozzájárulnak a felsőoktatási intézmény teljesítményének növeléséhez.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A duális képzésben részt vevő gazdasági szereplők ösztöndíjakban részesítik a diákokat; ezen ösztöndíjaknak meg kell ütniük az egyetemi oktatásban alkalmazott, közpénzekből biztosított ösztöndíjak szintjét. Ennek fejében adókedvezményekben részesülnek a következők szerint:

  • a gazdasági szereplő által a duális felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak fizetett ösztöndíjak összértékét levonják a gazdasági szereplő nyereségadójából;
  • a munka révén történő tanulási tevékenységekre fordított beruházások értékét szintén levonják a gazdasági szereplő nyereségadójából;
  • a gazdasági szereplő azon alkalmazottai, akik irányítják a munka révén történő tanulás folyamatát, mentesülnek a munkabér utáni adó befizetése alól.

A jogszabály arra is kitér, hogy az egységes, inkluzív és minőségi korai (születéstől 6 éves korig tartó) oktatás megvalósítása érdekében a helyi hatóságok, civilszervezetek, egyházi intézmények és gazdasági szereplők kiegészítő korai oktatási létesítményeket hozhatnak létre – például játszóházakat, játszóközpontokat, többfunkciós központokat – az elszigetelt vagy hátrányos helyzetű településeken, ahol nincs elegendő férőhely a bölcsődékben vagy óvodákban.

A sürgősségi kormányrendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenésével lép érvénybe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!