Iohannis: nem lesz élelmiszerválság és energiakorlátozás Romániában

2022. szeptember 21. – 10:29

Iohannis: nem lesz élelmiszerválság és energiakorlátozás Romániában
Fotó: Klaus Iohannis Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lesz élelmiszerválság Romániában és a lakosságnak nem kell sötétben fagyoskodnia, jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden New Yorkban, az ENSZ közgyűlésének ülésszakán.

Iohannis hozzátette ugyanakkor, hogy egyes élelmiszerek drágulása „sajnos lehetséges” és elismerte, hogy a kormánynak nagyon keményen kell dolgoznia azon, hogy a romániai polgárok számára megfizethető szinten tartsa az árakat, tudósít az Agerpres.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy ez az élelmiszerválság először a legszegényebb országokat fogja sújtani, és onnantól kezdve a válságnak nagyon komoly következményei lehetnek számunkra is. (...) Nem lesz élelmiszerválság Romániában, nem lesz szükség az élelmiszer-adagok bevezetésére, de a kormánynak nagyon keményen kell dolgoznia azon, hogy az árakat olyan szinten tartsa, amelyet a románok megengedhetnek maguknak” – fejtette ki Iohannis.

Az államfő energiatakarékosságra szólította fel a lakosságot, de sietett hangsúlyozni, hogy ez nem jelenti azt, hogy „sötétben kell fagyoskodnia” a romániaiaknak.

„Ha elmegyünk otthonról, le lehet tekerni egy kicsit a fűtést, lekapcsolhatjuk a villanyt és áramtalaníthatjuk azokat az elektromos készülékeket, amelyekre nincs szükségünk” – részletezte Iohannis. Hozzátette, hogy a felsorolt takarékossági módszereket maga is alkalmazza az otthonában.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Az államfő kifejtette azt is, hogy Romániában nem lesz szükség az energiafelhasználás állami korlátozására. „Az ésszerű életvitelnek semmi köze energiafelhasználás korlátozásához vagy az élelmiszeradagok bevezetéséhez. Nem pazarolunk. Ez a helyes megoldás. Ez a közintézményekre is vonatkozik. Egy közintézményben nagyon könnyű lekapcsolni az összes lámpát éjszakára, amikor senki sem dolgozik. Mint ahogy az is lehetséges, hogy télen az irodákban ne 27 fok legyen, hanem 21 vagy 22” – fejtette ki Iohannis.

A Klaus Iohannis által vezetett román küldöttség kedden és szerdán vesz részt az ENSZ 77-ik közgyűlésén New Yorkban. A delegáció tagja többek között Bogdan Aurescu külügyminiszter és a washingtoni román nagykövet, Andrei Muraru is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!