Újranyit a parajdi sóbánya közel két hónap után

2022. szeptember 17. – 10:50

Újranyit a parajdi sóbánya közel két hónap után
Fotó: a parajdi sóbánya Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton újra megnyílik a látogatók előtt a parajdi sóbánya, miután víz- és iszapszivárgás miatt júliusban bezárták, írja az Agerpres.

Seprődi Zoltán bányaigazgató szerint komplex munkálatokat végeztek a probléma megoldására, és ezek befejezése után öt illetékes intézmény képviselőiből álló szakbizottság úgy döntött, hogy a csarnok megközelítése ismét biztonságos, és a kezelőközpontot újra meg lehet nyitni.

A közel két hónapos zárva tartás miatt tetemes veszteséget halmozott fel a sóbánya, de ennél sokkal fontosabb a turisták biztonsága, tette hozzá a bányaigazgató.

A sóbánya a Facebook-oldalán feltüntetett adatok szerint reggel 8 órától 16 óráig tart nyitva, az utolsó turistákat szállító autóbusz 14.30-kor indul.

Augusztusban átlagban mintegy 200 ezer turista keresi fel a parajdi sóbányát, akadnak napok, amikor 6-7 ezer ember tölti meg a létesítmény föld alatti csarnokait.

A bányalátogatását július 23-án állították le, amikor jelentős mennyiségű iszap és víz szivárgott be a bejárati tárnába, amelyen keresztül az autóbuszok a föld mélyére szállítják a látogatókat. Akkor közel ezer turista tartózkodott a bányában, akiket különösebb problémák nélkül sikerült a felszínre vinni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!