A Securitate „láthatatlan hőseinek” emeltek emlékművet Piteşti-en

2022. szeptember 17. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán avatták fel az egykori titkosszolgálat, a Securitate „hőseinek” szentelt emlékművet a piteşti-i Hősök temetőjében, éppen abban a városban, ahol a Ceauseşcu-rezsim politikai rendőrségének a legnagyobb visszaélései történtek, számolt be az Argespress helyi újság egy helyszíni fényképes tudósításban.

Az emlékművet a Románia alapvető értékeinek védelmében a „láthatatlan fronton” szolgálatot teljesítő katonáknak állították – jegyzi meg az argespress.ro, amelynek tudósítása szerint ők egyúttal „néma hősök is, akik az információ fegyverét használták fel a román nemzetet érő fenyegetések megállítására”.

Az avatást a Román Hírszerző Szolgálat Tartalékos és Nyugdíjas Katonai Személyzeti Szövetsége (ACMRR-SRI) szervezte, amelynek elnöke Dumitru Șovar, egykori securitatés tiszt és az Argeş megyei SRI jelenlegi vezetője. Az eseményen részt vettek a SRI, a SIE és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság az ország több megyéjéből érkező tartalékos tisztjei, a honvédelmi és a belügyminisztériumi tartalékosok egyesületei és a Mária Királynő Hősök Kultusza Egyesület tagjai is.

Az emlékműállítás ténye mellett a helyszín választása is meglepő lehet, hiszen az egykori piteşti-i börtönben zajlott le 1949-1952 között a keleti blokk legnagyobb és legbrutálisabb, kínzással történő „átnevelő” programja, amely a „piteşti-i kísérlet” vagy „piteşti-i jelenség” néven ismert. A Securitate célja a politikai foglyok erkölcsi ellenállásának felszámolása volt. A becslések szerint 1000 és 5000 között mozog azon áldozatok száma, akik naponta brutális veréseknek és kínzásoknak voltak kitéve a „teljes átnevelés” céljából. Marius Oprea történész a Mediafaxnak úgy nyilatkozott, hogy már csak azért is „hihetetlen arcátlanság”, ami történt, mert egy keresztet állítottak és szenteltek fel, miközben a piteşti-i tömlöcök tele voltak azokkal az ortodox és más felekezeti papokkal, akiket a Securitate juttatott oda.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!