A Securitate „láthatatlan hőseinek” emeltek emlékművet Piteşti-en

2022. szeptember 17. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán avatták fel az egykori titkosszolgálat, a Securitate „hőseinek” szentelt emlékművet a piteşti-i Hősök temetőjében, éppen abban a városban, ahol a Ceauseşcu-rezsim politikai rendőrségének a legnagyobb visszaélései történtek, számolt be az Argespress helyi újság egy helyszíni fényképes tudósításban.

Az emlékművet a Románia alapvető értékeinek védelmében a „láthatatlan fronton” szolgálatot teljesítő katonáknak állították – jegyzi meg az argespress.ro, amelynek tudósítása szerint ők egyúttal „néma hősök is, akik az információ fegyverét használták fel a román nemzetet érő fenyegetések megállítására”.

Az avatást a Román Hírszerző Szolgálat Tartalékos és Nyugdíjas Katonai Személyzeti Szövetsége (ACMRR-SRI) szervezte, amelynek elnöke Dumitru Șovar, egykori securitatés tiszt és az Argeş megyei SRI jelenlegi vezetője. Az eseményen részt vettek a SRI, a SIE és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság az ország több megyéjéből érkező tartalékos tisztjei, a honvédelmi és a belügyminisztériumi tartalékosok egyesületei és a Mária Királynő Hősök Kultusza Egyesület tagjai is.

Az emlékműállítás ténye mellett a helyszín választása is meglepő lehet, hiszen az egykori piteşti-i börtönben zajlott le 1949-1952 között a keleti blokk legnagyobb és legbrutálisabb, kínzással történő „átnevelő” programja, amely a „piteşti-i kísérlet” vagy „piteşti-i jelenség” néven ismert. A Securitate célja a politikai foglyok erkölcsi ellenállásának felszámolása volt. A becslések szerint 1000 és 5000 között mozog azon áldozatok száma, akik naponta brutális veréseknek és kínzásoknak voltak kitéve a „teljes átnevelés” céljából. Marius Oprea történész a Mediafaxnak úgy nyilatkozott, hogy már csak azért is „hihetetlen arcátlanság”, ami történt, mert egy keresztet állítottak és szenteltek fel, miközben a piteşti-i tömlöcök tele voltak azokkal az ortodox és más felekezeti papokkal, akiket a Securitate juttatott oda.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!