Gyakorlatilag egy szendvics lesz a „meleg étel” azokban az iskolákban, ahol nem oldható meg az ebéd előállítása vagy rendelése

2022. szeptember 17. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Elfogadta a kormány a 2022-2023-as tanévben az iskolai meleg étkezésre vonatkozó törvény módszertanát. Idén 350 iskolára terjesztették ki a már hetedik éve zajló, de továbbra kísérletinek nevezett programot, azonban egyelőre csak egy 300 iskolát tartalmazó lista nyilvános, írja az Edupedu.ro.

Noha a program neve arra utal, hogy a diákoknak meleg ebédet kellene kapniuk, a módszertan szerint az élelmiszercsomag hideg ételt is tartalmazhat abban az esetben, ha az iskolában nem lehet az ételt előállítani vagy megrendelni. A hideg ételcsomag a következő összetevőkből állhat:

  • 80 gramm teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru – szeletelt kenyér vagy bagett/zsemle – a csomag teljes tömegének maximum 50%-át teheti ki;
  • 40 gramm hús és/vagy sajt/tejtermékek – a csomag teljes tömegének minimum 25%-a lehet;
  • 40 gramm zöldség – paradicsom, uborka, saláta vagy más hasonló termékek – a csomag teljes tömegének maximum 25%-a.
  • Egy gyümölcs.

A programra elkülönített költségvetés idén nem változott, bár az iskolák száma nőtt, akárcsak egy menü költsége: a 2008-ban megállapított 10 lejről 15 lejre.

A iskolai étkeztetésre vonatkozó kísérleti programot az elmúlt hét évben egyetlen alkalommal sem sikerült a tanév indulásával egyidejűleg elindítani, mert a módszertant mindig a tanév kezdete után fogadta el a kormány. A közbeszerzési időszak pedig további 30, de akár 90 nappal is kitolta az indítást. Most sem lehet még kiírni a licitet, mert a módszertannak előbb meg kell jelennie a Hivatalos Közlönyben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!