Gyakorlatilag egy szendvics lesz a „meleg étel” azokban az iskolákban, ahol nem oldható meg az ebéd előállítása vagy rendelése

2022. szeptember 17. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Elfogadta a kormány a 2022-2023-as tanévben az iskolai meleg étkezésre vonatkozó törvény módszertanát. Idén 350 iskolára terjesztették ki a már hetedik éve zajló, de továbbra kísérletinek nevezett programot, azonban egyelőre csak egy 300 iskolát tartalmazó lista nyilvános, írja az Edupedu.ro.

Noha a program neve arra utal, hogy a diákoknak meleg ebédet kellene kapniuk, a módszertan szerint az élelmiszercsomag hideg ételt is tartalmazhat abban az esetben, ha az iskolában nem lehet az ételt előállítani vagy megrendelni. A hideg ételcsomag a következő összetevőkből állhat:

  • 80 gramm teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru – szeletelt kenyér vagy bagett/zsemle – a csomag teljes tömegének maximum 50%-át teheti ki;
  • 40 gramm hús és/vagy sajt/tejtermékek – a csomag teljes tömegének minimum 25%-a lehet;
  • 40 gramm zöldség – paradicsom, uborka, saláta vagy más hasonló termékek – a csomag teljes tömegének maximum 25%-a.
  • Egy gyümölcs.

A programra elkülönített költségvetés idén nem változott, bár az iskolák száma nőtt, akárcsak egy menü költsége: a 2008-ban megállapított 10 lejről 15 lejre.

A iskolai étkeztetésre vonatkozó kísérleti programot az elmúlt hét évben egyetlen alkalommal sem sikerült a tanév indulásával egyidejűleg elindítani, mert a módszertant mindig a tanév kezdete után fogadta el a kormány. A közbeszerzési időszak pedig további 30, de akár 90 nappal is kitolta az indítást. Most sem lehet még kiírni a licitet, mert a módszertannak előbb meg kell jelennie a Hivatalos Közlönyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!