Megtagadta a Fan Courier a csomagok kézbesítését Négyfalu egyik negyedébe, mert ott „rossz emberek, rossz cigányok laknak”

2022. szeptember 14. – 19:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtagadta a csomagok kihordását a Fan Courier futárcég a Brassó megyei Négyfalu többnyire romák által lakott Garcsin negyedének iskolájába. Nem először fordult elő, hogy a futárcég arról értesít egy ebben a negyedben lakó címzettet, hogy a csomag a Brassó megyei lerakatból vehető át. Legutóbb szeptember 2-án, a negyedbeli iskola tanítónője kapta ezt az üzenetet, aki a hátrányos helyzetű diákjai számára indított adománygyűjtő kampányt, hogy a szükséges tanszereket, iskolai felszerelést biztosítani tudja számukra. Florentina Tituleac kérdésére a futárcég brassói központjának telefonszolgálatos munkatása azzal magyarázta a kézbesítés megtagadását, hogy a telepen „rossz emberek, rossz cigányok laknak”. A tanítónő nem először találja magát abban a helyzetben, hogy önerőből kell megoldania a csomagok átvételét a Fan Courier Négyfalutól 17 kilométerre levő telephelyéről. A Libertatea kérdésére elmondta, az elmúlt években is volt már arra példa, hogy a Fan Courier négyfalusi központjában vagy a brassói telephelyéről vette át az adományokat tartalmazó csomagokat, mert a futárcég megtagadta azok kézbesítését.

A Libertatea a cég vezetőjétől, Felix Pătrășcanutól kért magyarázatot a történtekre. A cégvezető azt mondta, noha nem ismeri a négyfalusi eset részleteit, országszerte több helyen és Bukarestben is megtörtént, hogy a futárokra rátámadtak, és kipakolták az autójukat. A négyfalusi eset kapcsán elmondta, tájékoztatást kért a brassói központtól, ugyanakkor a telefonszolgálatos alkalmazottnak a helyi lakosokat minősítő kijelentését határozottan elítélte, és jelezte: az illetőt felelősségre vonja.

A négyfalusi önkormányzat 2017-ben helyi népszámlálást végzett a szociálisan hátrányos helyzetűek lakta Garcsin negyedben. Az adatok szerint közel 6 ezer személy lakik ott, 77%-uk románnak vallotta magát, mintegy 21% pedig azt nyilatkozta, hogy roma nemzetiségű. A magyarok aránya 1% alatti. A negyedet informálisan az ország legnagyobb romatelepeként tartják számon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!