Megtagadta a Fan Courier a csomagok kézbesítését Négyfalu egyik negyedébe, mert ott „rossz emberek, rossz cigányok laknak”

2022. szeptember 14. – 19:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtagadta a csomagok kihordását a Fan Courier futárcég a Brassó megyei Négyfalu többnyire romák által lakott Garcsin negyedének iskolájába. Nem először fordult elő, hogy a futárcég arról értesít egy ebben a negyedben lakó címzettet, hogy a csomag a Brassó megyei lerakatból vehető át. Legutóbb szeptember 2-án, a negyedbeli iskola tanítónője kapta ezt az üzenetet, aki a hátrányos helyzetű diákjai számára indított adománygyűjtő kampányt, hogy a szükséges tanszereket, iskolai felszerelést biztosítani tudja számukra. Florentina Tituleac kérdésére a futárcég brassói központjának telefonszolgálatos munkatása azzal magyarázta a kézbesítés megtagadását, hogy a telepen „rossz emberek, rossz cigányok laknak”. A tanítónő nem először találja magát abban a helyzetben, hogy önerőből kell megoldania a csomagok átvételét a Fan Courier Négyfalutól 17 kilométerre levő telephelyéről. A Libertatea kérdésére elmondta, az elmúlt években is volt már arra példa, hogy a Fan Courier négyfalusi központjában vagy a brassói telephelyéről vette át az adományokat tartalmazó csomagokat, mert a futárcég megtagadta azok kézbesítését.

A Libertatea a cég vezetőjétől, Felix Pătrășcanutól kért magyarázatot a történtekre. A cégvezető azt mondta, noha nem ismeri a négyfalusi eset részleteit, országszerte több helyen és Bukarestben is megtörtént, hogy a futárokra rátámadtak, és kipakolták az autójukat. A négyfalusi eset kapcsán elmondta, tájékoztatást kért a brassói központtól, ugyanakkor a telefonszolgálatos alkalmazottnak a helyi lakosokat minősítő kijelentését határozottan elítélte, és jelezte: az illetőt felelősségre vonja.

A négyfalusi önkormányzat 2017-ben helyi népszámlálást végzett a szociálisan hátrányos helyzetűek lakta Garcsin negyedben. Az adatok szerint közel 6 ezer személy lakik ott, 77%-uk románnak vallotta magát, mintegy 21% pedig azt nyilatkozta, hogy roma nemzetiségű. A magyarok aránya 1% alatti. A negyedet informálisan az ország legnagyobb romatelepeként tartják számon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!