A miniszterelnök elment „a szent román földre” megünnepelni Avram Iancut, és kifütyülték

2022. szeptember 11. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap Nicolae Ciucă miniszterelnök részt vett a román nemzeti hősként számon tartott Avram Iancu halálának százötvenedik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen Cebén (Ţebea).

A News.ro beszámolója szerint ünnepségén olyanokat mondott, hogy „Avram Iancu az egyesült Romániát testesíti meg, itt, Erdély szívében, a szent román földön, Ezért mondom Önöknek, hogy ma nem csak Avram Iancura, a nagy forradalmi hősünkre emlékezünk, együtt ünnepeljük az egységes román nemzetet.” Úgy néz ki, hogy ez sem volt elég, mert később pfujolás és bekiabálás zavarta meg a beszédét, sőt, ki is fütyülték.

Beszédében Ciucă hangsúlyozta, hogy bizonytalan időket élünk, amikor az emberek félnek attól, hogy mit hozhat a holnap, és a közelben zajló háború nap, mint nap megmutatkozó negatív hatásaitól. Ciucă ismét elmondta, hogy nehéz tél elé nézünk, amelyre bölcsen és felelősen kell készülnünk.

„Nem lesz könnyű, de Románia sikerrel fog túllépni ezeken a nehézségeken, mert minden forgatókönyvre felkészültünk. Ugyanakkor nem vagyunk egyedül: a NATO és az Európai Unió tagja vagyunk” – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, Románia támogatja és védi az alapvető jogokat és szabadságokat, a demokrácia és a jogállamiság értékeit, így stabil pontot jelent a balkáni térségben.

„Avram Iancutól megtanultuk, hogy az igazi hazafiság célja a társadalmi béke és a gazdasági jólét elérése. A társadalmi béke és a gazdasági jólét nem lehetséges az emberi méltóság és az egyéni szabadság, a tolerancia, a párbeszéd és a döntéshozatal átláthatóságának hiányában” – tette még hozzá. A miniszterelnököt a kormány több tagja is elkísérte a Cebén szervezett megemlékezésre, részt vett Lucian Bode belügyminiszter, illetve Peter Daea mezőgazdasági miniszter is.

A Ştiri de Cluj beszámolója szerint nem csak a beszéde alatt zavarták a miniszterelnököt, Avram Iancu sírjának a megkoszorúzása után az összegyűlt tömeg kifütyülte a jelen lévő PNL-s politikusokat. „Árulók! Tolvajok! Tönkre tettétek ezt az országot!” – skandálták. A résztvevők között volt Diana Şoşoacă szenátor is, de ő elhatárolódott attól, hogy biztatná a tömeget.

A megemlékezésen jelent voltak a nemrég házasodott George Simion vezetésével AUR szimpatizánsai is a tömegben, akiket a sajtóbeszámolók szerint a csendőrség a miniszterelnök beszéde alatt nem engedett a közelébe.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!